Internacional 28/08/2019

Què li espera a partir d'ara al Regne Unit amb el Parlament tancat?

La cambra britànica es queda sense marge per aturar un eventual Brexit salvatge, com vol Johnson

Ara
3 min
Una bandera britànica oneja al Pont de Westminster amb el Parlament al fons

BarcelonaEl Parlament britànic tornarà a obrir portes després del parèntesi estival el pròxim 3 de setembre per tancar-les durant cinc setmanes. L'ordre de suspensió de l'activitat de la cambra l'ha donat aquest dimecres la reina Elisabet a petició del primer ministre, l'inclassificable Boris Johnson. El moviment del líder 'tory' ha rebut les crítiques de bona part de l'arc parlamentari, que l'acusen de cop constitucional, i fins i tot el president de la cambra, John Bercow, ha sortit a denunciar que es tracta d'un "atropellament constitucional". Malgrat el rebombori, la monarca ha donat l'ordre de tancar Westminster entre el 9 i el 12 de setembre i fins al 14 d'octubre, quan només faltaran disset dies per al 31 d'octubre, la data en què s'ha de fer efectiu el Brexit, segons el calendari pactat amb la Unió Europea. Tant si és un cop d'efecte com una jugada mestra, què passarà a partir d'ara al Regne Unit, més dividit que mai a causa del divorci amb la comunitat europea?

Què passarà el dimarts 3 de setembre?

Els parlamentaris britànics tornaran a l'activitat, però només tindran tres, o com a molt quatre dies efectius per prendre cap mesura. En aquest sentit, serà fonamental el paper del president (speaker) de la cambra, John Bercow. Aquest ha criticat l'estratègia de Johnson, així que podria admetre a tràmit una iniciativa d'urgència.

Finalment, i si no hi ha cap altra sorpresa, la reina compareixerà davant de la Cambra dels Lords i dels Comuns, vestida de gala i tocada amb la corona, el pròxim 14 d'octubre, quan el Parlament es reobri de nou després de la parada de cinc setmanes –'pròrroga', segons el vocabulari britànic–, la més llarga des de l'any 1945.

Les legislatures al Regne Unit duren cinc anys, però anualment, coincidint amb la tardor, hi ha una aturada de poques setmanes, sense necessitat de cap permís reial, i l'activitat es reprèn amb el discurs de la reina. La crisi política oberta al país per les dures i erràtiques negociacions amb la UE sobre el Brexit i la dimissió de Theresa May han fet que l'actual període de sessions s'hagi allargat durant dos anys, des de les últimes eleccions, que els 'tories' van guanyar, el 2017. Ha estat el període més llarg des de fa 400 anys.

Hi ha marge de maniobra per als partits opositors?

Poc. Els laboristes de Jeremy Corbyn havien anunciat la seva predisposició a presentar una moció de censura contra Johnson. Sigui com sigui, el país gairebé queda abocat a un avançament de les eleccions generals. En cas que es presenti la moció i el govern perdi la votació, si no hi ha cap alternativa en el termini de catorze dies, la legislatura quedaria formalment dissolta i s'haurien de convocar nous comicis. També es més que probable que si el primer ministre se surt amb els seus plans d'abandonar la Unió Europea el 31 d'octubre, encara que sigui sense amb acord, no dubtarà a convocar eleccions per aprofitar la tirada electoral.

L'aturada del Parlament afecta el Brexit?

No. Segons la Unió Europea, la data límit per a la separació amb el Regne Unit continua sent el 31 d'octubre, però a ningú se li escapa que facilita la gestió a Johnson de tirar pel dret, perquè el Parlament ha sigut la gran bèstia negra de la seva antecessora, Theresa May, que va veure com la cambra li tombava fins en tres ocasions el seu pacte amb Brussel·les.

El 14 d'octubre la cambra tindrà poc marge de maniobra per poder evitar la sortida salvatge de la Unió Europea. Johnson, un representant de l'elit britànica educat en les millors escoles del país, ha jugat la carta del populisme molt bé durant els anys de negociació del Brexit. La cara més visible a favor del 'leave' és partidari d'un divorci a tota costa, tal com van exigir la majoria dels britànics que van votar en el referèndum del juny del 2016.

Amb un Regne Unit sense vincles amb Brussel·les, el conservador també podrà avançar eleccions amb bones expectatives, ja que recollirà el vot popular de dreta, esquerra i ultradreta amb la carta d'haver fet realitat la voluntat popular, mentre que l'oposició quedarà dividida, en especial amb uns laboristes tocats pel lideratge de Corbyn.

stats