Internacional 05/08/2020

Què se sap de les explosions a Beirut?

Més de 100 víctimes i l’expansió del segon esclat es va arribar a notar a 160 quilòmetres

Austin Ramzy / The New York Times
3 min
Què se sap de les explosions a Beirut?

Hong KongDues explosions. La segona, molt més gran que la primera, va colpejar la ciutat de Beirut dimarts a la matinada i va matar almenys 100 persones i va deixar més de 4.000 ferits i diversos desperfectes generalitzats. La segona explosió va emetre un núvol ondulat i vermellós per damunt del port de la ciutat i va crear una onada expansiva que va trencar vidres en un radi quilomètric. Aquest dimecres al matí, malgrat una gran operació de cerca, encara queden molts caps per lligar del que ha passat a la capital del Líban, a la costa oriental del mar Mediterrani.

A mesura que les autoritats van fent una reconstrucció dels fets, mirem el que, a hores d’ara, s’ha pogut saber i el que segueix sent un misteri.

Què va causar les explosions?

La causa exacta segueix sent indeterminada. La primera explosió hauria pogut ser en un magatzem de focs artificials del port. Respecte a la segona explosió, molt més devastadora, les autoritats afirmen que probablement va ser provinent d’una reserva d’aproximadament 2.750 tones de nitrat d’amoni, un químic altament explosiu que sovint s'utilitza com a fertilitzant i que el primer ministre libanès, Hassan Diab, ha afirmat que feia sis anys que estava emmagatzemant en un dipòsit.

La principal incògnita que tracten d’esbrinar els investigadors és si les explosions són fruit d’un accident o si, per contra, es van desencadenar intencionadament. Entre el 1975 i el 1990 Beirut va viure en un clima de guerra civil i, des de llavors, s’han vist bombardejos i conflictes, uns fets que fan que augmenti la por a un retorn de la violència. El cap del servei de seguretat del Líban, el general major Abbas Ibrahim, ha demanat prudència i ha afirmat que no és convenient especular sobre un atemptat terrorista abans de conèixer els fets.

On van passar?

Les explosions van causar danys molt greus en edificis, magatzems i sitges de gra al port, al nord de la ciutat. Més enllà del passeig industrial de davant del mar, les explosions van arrasar zones comercials i d’oci nocturn molt populars, així com barris densament poblats. Més de 750.000 persones viuen en les parts de la ciutat que han patit desperfectes.

Afectades el 85% de les reserves de gra del país

Les explosions han afectat també a les provisions de gra del Líban, ja que han destruït les majors sitges de blat del país, on s'hi emmagatzemava almenys el 85% del gra del país. Imatges preses aquest dimecres per l'agència The Associated Press amb drons han mostrat la destrucció d'aquestes sitges. El país importa al voltant del 80% del seu subministrament de blat, segons el Departament d'Agricultura dels Estats Units. En declaracions publicades per l'agència de notícies estatal, el ministre d'Economia i Comerç, Raoul Nehme, ha afirmat que tot el blat emmagatzemat en el dipòsit estava "contaminat" i, per tant, inservible. No obstant això, ha insistit que n'hi ha prou per a cobrir les necessitats immediates del país. Segons Nehme, Líban importarà més blat, ja que l'estimació és que les actuals reserves del país s'esgotin en menys d'un mes.

Ja abans de les explosions el Líban havia patit un seguit de crisis, incloent-hi l’enfonsament del valor de la seva moneda, la nombrosa afluència de refugiats de la veïna Síria i, per acabar, la pandèmia del coronavirus. Des de l’octubre passat que onades de manifestants han sortit als carrers per clamar i protestar contra l’elit política del Líban pel que consideren una mala gestió del país.

Com de grans van ser les explosions?

La segona explosió, segons els testimonis, va ser com un terratrèmol i es va arribar a sentir a Xipre, a més de 230 quilòmetres de distància.

Les explosions de nitrat d’amoni han causat diversos desastres al llarg de la història. Un vaixell que transportava unes 2.000 tones del complex es va incendiar i va explotar a Texas City (Texas) el 1947, i va matar 581 persones. Al voltant de dues tones d’aquesta substància química es van utilitzar en el bombardeig terrorista del 1995 en l'atemptat contra l'edifici federal Alfred P. Murrah d'Oklahoma City, ubicat a la capital de l'estat nord-americà d'Oklahoma.

Quina és la magnitud dels desperfectes?

Sostres ensorrats, parets i finestres volant pels aires i restes dels desperfectes es van trobar a gairebé cinc quilòmetres de distància, així com centenars de cotxes bolcats i runes dels edificis destrossats van omplir els carrers de Beirut.

Diversos hospitals, ja afectats per la pandèmia del coronavirus, han sofert greus desperfectes. A l’hospital del grup mèdic Bikhazi, al centre de la ciutat, el director de l’hospital va afirmar que un sostre havia caigut al damunt d’un grup de pacients. L’Hospital Saint George, amb una capacitat de 400 llits, ha patit tants desperfectes que va haver de donar d’alta als pacients i tancar les portes.

stats