Índia
Internacional 16/02/2021

Reclamen l'alliberament de la Greta Thunberg índia, acusada de sedició

L'activista climàtica està detinguda després d'haver aconseguit que Thunberg tuitegés un document sobre la protesta dels camperols indis

3 min
Manifestants amb fotografies de l'activista climàtica índia Disha Ravi, de 22 anys, detinguda per la policia a Nova Delhi.

Indignació a l'Índia per la polèmica detenció de l'activista climàtica Disha Ravi, una jove de 22 anys que lidera a Bangalore el moviment Fridays for Future impulsat per la jove sueca Greta Thunberg contra l'emergència climàtica. Shavi va ser detinguda dissabte a casa seva i traslladada a Nova Delhi, acusada de sedició per haver compartit un document de suport als pagesos indis que porten tres mesos protestant contra les reformes agràries. Centenars d'estudiants i joves activistes s'han manifestat aquest dimarts davant de la comissaria de policia de Nova Delhi, i també a Bangalore, per reclamar el seu alliberament, cosa que incrementa l'atenció sobre un cas que torna a posar en el punt de mira internacional les polítiques repressives de Narendra Modi.

Disha Ravi va contactar amb Greta Thunberg a través de l'aplicació Telegram i va aconseguir que la popular activista sueca fes un tuit de suport a la protesta dels pagesos indis. El tuit de Thunberg incorporava l'anomenada "caixa d'eines" (toolkit) de la protesta, un document que resumeix els motius de la mobilització i les accions que es poden dur a terme per donar-hi suport, com manifestacions a les ambaixades índies, correus als responsables polítics o tuits amb el hashtag #FarmersProtest o #StandwithFarmers.

Greta Thunberg va eliminar el tuit poc després, però la policia de Nova Delhi ha obert una investigació criminal sobre el document, en el qual assegura que hi havia referències al Khalistan, un moviment independentista sikh que propugna la creació d'un estat sobirà (Khalistan) a la regió índia del Panjab. És per això que els càrrecs contra Disha Ravi, que la policia considera coautora d'aquella "caixa d'eines", inclouen el de sedició. La policia acusa Ravi de "conspiració" per haver difós aquest document amb l'objectiu de "tacar la imatge de l'Índia" i "dur a terme una guerra econòmica, social, cultural i regional contra l'Índia”.

Fil de la Policia de Nova Delhi

En la seva primera declaració judicial diumenge passat, Ravi es va posar a plorar i va assegurar que ella només havia editat dues línies d'aquell document. Però la policia diu que a seva autoria va molt més enllà. Segons la versió policial, de fet, va ser la mateixa Ravi qui va demanar a Greta Thunberg que eliminés el seu tuit de seguida quan va veure que hi havia "detalls incriminatoris" en la versió publicada.

Ravi és una coneguda activista a l'Índia des que va fundar la branca índia del moviment climàtic Fridays for Future, que convoca vagues estudiantils contra l'emergència climàtica cada divendres. Ella mateixa ha explicat en diverses entrevistes que el seu activisme climàtic parteix de l'experiència dels seus propis avis, que són pagesos i pateixen els efectes directes del canvi climàtic. Llicenciada universitària, Ravi combina l'activisme climàtic amb la feina a GoodMylk, una empresa que es dedica a produir aliments d'origen vegetal assequibles, des d'on també promou el veganisme.

Milers de pagesos indis, molts d'ells arribats precisament del Panjab, continuen acampats a les carreteres del voltant de Nova Delhi en protesta per les tres noves lleis agràries aprovades pel govern de Narendra Modi, que denuncien que els deixaran totalment a la mercè de les grans corporacions. Els pagesos asseguren que no abandonaran l'acampada fins aconseguir la derogació total de les tres lleis, però de moment el govern de Modi no ha donat el braç a tòrcer.

El 26 de gener, Dia de la República a l'Índia, els pagesos van fer una marxa amb tractors i camions pels els carrers de la capital, on es van enfrontar a la policia en la jornada més violenta d'aquests tres mesos de protesta. La policia de Nova Delhi creu que la famosa "caixa d'eines", el document que Ravi va compartir amb Thunberg, forma part de la "conspiració darrere la violència del 26 de gener".

La policia de Nova Delhi diu que demanarà a WhatsApp informació sobre el grup que els pagesos tenen en aquesta aplicació des del desembre passat i que també contactarà amb Zoom per esbrinar de què es va parlar en una reunió virtual que, segons la policia, va organitzar un grup pro-Khalistan pocs dies abans de la marxa del Dia de la República i en la qual hauria participat també l'activista climàtica Disha Ravi.

stats