Recompte d'infart al Perú, on Castillo es perfila guanyador

El país polaritzat entre el candidat d'esquerra, que representa el canvi, i Keiko Fujimori

3 min
El candidat Pedro Castillo entre un grup de simpatitzants seus que esperen conèixer els resultats dels comicis.

Santiago de XileCada decimal compta als resultats de les eleccions del Perú. El triomf es disputa vot a vot en un recompte extremadament ajustat que algunes enquestes no publicades dels últims dies ja anticipaven. Amb un 96,5% escrutat, Pedro Castillo, candidat de l’esquerra, encapçala la votació amb un 50,2% de suports, mentre que la líder conservadora Keiko Fujimori suma un 49,8%. Els separen 98.000 vots. El marge és tan estret que fins que no s’acabi l’escrutini serà difícil declarar de manera oficial el guanyador. Fujimori ha mantingut dècimes d’avantatge al seu rival, fins a arribar al 93,5% dels vots processats, quan per primer cop la tendència s’ha invertit: el vot rural i de la selva és el més lent a recomptar i el que majoritàriament aposta per Castillo. Ara tot depèn del vot exterior, que només s'ha recomptat en un 31% i que segons fins és més favorable a la filla de l'expresident peruà, que obté el 65% dels suports. L'ajustada diferència obligarà a esperar al final del recompte per proclamar el guanyador.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fujimori ha fet una roda de premsa per denunciar "frau sistemàtic" però els observadors internacionals han certificat que el procés ha estat correcte. Els primers resultats d l’enquesta Ipsos a peu d’urna la donaven com a guanyadora per un 50,3% de vots. Al cap d’una estona, s’ha publicat un segon sondeig, el recompte ràpid, que té un marge d’error més petit perquè s’elabora a partir dels vots de meses representatives, i que confirmava una espera d’infart: per unes dècimes, donava com a vencedor Castillo. “Fem una crida a la tranquil·litat i a la unitat. Hem passat per diferents processos i cada vegada que participem som més responsables i madurs. Demano ser respectuosos amb la voluntat popular”, ha dit aleshores el professor i sindicalista.

Vots clau: zones rural i exterior

A la recta final de l’escrutini, ara tota l’atenció es concentra en dos sectors concrets: el vot rural i de la selva, i el vot exterior. Mentre que el primer és més favorable a Castillo, les paperetes procedents de l’estranger beneficien Fujimori. “El nombre de votants a l’exterior és significativament inferior al vot rural; per tant, és probable que Keiko Fujimori no pugui superar Castillo, que ja ha passat a primera posició”, explica el politòleg i analista peruà José Alejandro Godoy. El doctor en economia i investigador del Grup d’Anàlisi pel Desenvolupament del Perú (GRADE) Hugo Ñopo estima que la diferència de vots podria ser d’uns 40.000 a favor de Castillo, una xifra que repetiria l’esquema de les eleccions del 2016, quan Pedro Pablo Kuczynski també va guanyar la filla de l’expresident Alberto Fujimori (1990-2000) per la mateixa diferència. Si es manté aquest resultat, aquest seria el seu tercer intent fallit d’arribar a la presidència. Segons Godoy, “tot i que la candidata de dretes ha aconseguit retallar molt la distància amb el seu rival, per pocs vots l’antifujimorisme s’imposa i, aparentment, acabaria sent més fort”.

El país aguanta la respiració a l’espera de saber no només qui serà el futur mandatari, sinó també com s’intueix el model de país dels anys vinents. Els dos candidats han presentat programes antagònics que han deixat un Perú totalment polaritzat. Mentre que Fujimori representa la continuïtat o fins i tot la profundització del model neoliberal instal·lat pel seu pare, el mestre rural proposa un canvi econòmic profund, més protagonisme de l’estat i una nova Constitució.

Davant la seva possible victòria, els ja mercats han començat a reaccionar: “Si es confirma com a president, el banc central estaria a prova amb el canvi de règim, probablement havent d’afrontar una fuga de capitals”, ha dit la financera JP Morgan. Guanyi qui guanyi, però, el país sud-americà mantindrà el perfil conservador en matèria de drets de les dones i la diversitat sexual com l’avortament, el matrimoni homosexual o la identitat de gènere. Castillo no té com a prioritat avançar en aquests àmbits.

stats