REGNE UNIT
Internacional 21/01/2011

Blair diu que va oferir suport a Bush un any abans de la invasió militar a l'Iraq

L'exprimer ministre britànic respon així al moviment contra la guerra, que manté que aviat va deixar de dir que havia promès suport militar incondicional el 2002

Agències
2 min
Manifestants contra Blair a l'entrada del centre on ha fet la compareixença.

Londres p { margin-bottom: 0.21cm; } L'exprimer ministre del Regne Unit Tony Blair va oferir el seu suport als Estats Units per anar contra el dictador iraquià Saddam Hussein gairebé un any abans de la invasió militar de l'Iraq, que va ser el 2003. Així ho ha explicat durant una compareixença a la comissió d'investigació sobre la participació britànica a la guerra. L'emissora britànica BBC n'ha fet una cobertura en directe i ha destacat que Blair ha lamentat les morts provocades per la invasió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els crítics de l'actuació de l'exprimer ministre sempre han mantingut que Blair va deixar de dir ben aviat que havia promès a l'aleshores president dels Estats Units, George W. Bush, un suport militar incondicional a principis del 2002. Però avui Blair ha assegurat que sempre va estar d'acord que s'havia d'anar contra Saddam. El calendari de la decisió de la invasió militar és un aspecte important per als que es van oposar a la guerra de l'Iraq. Acusen Blair i Bush de planificar la intervenció sense tenir en compte si rebria el suport de les Nacions Unides.

Precisament l'exprimer ministre britànic ha admès també que no va fer cas de les advertències del fiscal general del Regne Unit, Peter Goldsmith, sobre la il·legalitat d'envair l'Iraq sense el suport explícit de l'ONU. Segons una declaració escrita a la comissió, Tony Blair va considerar que es tractava d'un consell “provisional”.

Aquesta és la segona vegada que Blair declara davant aquesta comissió. La primera va ser al gener de l'any passat. Llavors va assegurar que no tenia “remordiments” per haver pres la decisió de la intervenció militar amb els EUA a l'Iraq, i va reiterar que el món era un lloc millor sense Saddam Hussein.

stats