Internacional 27/05/2019

Els resultats de les europees al Regne Unit fan créixer encara més la incertesa sobre el futur del Brexit

La victòria de l'euròfob Nigel Farage i el gran paper dels partits pro-EU mostren la divisió del país

Quim Aranda
3 min
NIgel Farage, al centre, aplaudeix els resultats de la circumscripció del sud-est d'Anglaterra / ALASTAIR GRANT / AP

LondresEntre el no acord i el no Brexit. El resultat de les eleccions europees al Regne Unit –a falta de la proclamació de les dades definitives a Escòcia i a Irlanda del Nord– deixa oberta qualsevol possibilitat sobre el futur de la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea (UE): des de la més extremista, amb una sortida a la valenta el 31 d'octubre, a la revocació, amb referèndum previ o sense.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La victòria en percentatge de vots (33,3%) i en escons (28%) de l'euròfob Partit del Brexit, que lidera Nigel Farage, i el gran paper que en el seu conjunt els partits obertament pro UE han aconseguit –al voltant d'un 40% dels vots, incloses les dades provisionals d'Escòcia– fan créixer encara més la incertesa que viu Westminster i manté Londres en un estat de paràlisi política total. Una paràlisi que difícilment es resoldrà ni tan sols amb l'arribada al poder d'un nou primer ministre en les pròximes setmanes, un cop es conegui el resultat de la cursa per la successió de Theresa May.

La nit electoral ha resultat catastròfica per als conservadors (cinquena posició, amb un 8,8% dels vots) i prou dolenta per al laborisme (tercera posició, amb un 14,6%), especialment en àrees com Londres, on els liberaldemòcrates han obtingut el màxim de sufragis (27,2%).

Les primeres conseqüències dels resultats no s'han fet esperar. El ministre d'Economia laborista a l'ombra, John McDonnell, ha piulat un clar missatge adreçat a les bases i, especialment, al cap del partit, Jeremy Corbyn: "No ens podem amagar del cop que hem sofert aquesta nit. Unir tota la gent quan hi ha tanta divisió no prevèiem que fos fàcil. Ara que ens enfrontem a la perspectiva d’un líder 'tory' extremista i a l'amenaça del no acord, hem d’unir el partit i el país i hem de tornar a portar el tema [el Brexit] a la gent amb una votació pública."

La posició de McDonnell ha sigut secundada per la ministra de l'Interior a l'ombra, Diane Abbott.

A l'altra banda, entre els conservadors, actualment en una guerra fratricida per ocupar la cadira de May, que deixarà el càrrec de líder del partit el 7 de juny, s'ha produït una doble interpretació. D'una banda hi ha els que creuen que la fuita de vots cap al Partit del Brexit legitima l'opció del no acord. D'una altra, els que consideren que cal anar amb molta cura a l'hora de fer aquesta interpretació, perquè només un 34,9% dels electors (la suma dels del Partit del Brexit i el UKIP, l'antiga formació de Nigel Farage) han optat per l'opció més extremista enfront de l'esmentat 40% pro UE, i més tenint en compte el context d'una participació baixa en relació a unes eleccions generals o al referèndum del 2016.

Missatge de Boris Johnson

No són poques, però, les crides que des de files 'tories' s'estan fent a les xarxes socials per una sortida de la UE sense acord el 31 d'octubre, i només operant sobre les bases de les regles de l'Organització Mundial de Comerç (OMC).

Per la seva banda, l'exministre d'Afers Exteriors de Theresa May, Boris Johnson, a hores d'ara el favorit per a la substitució de Theresa May, ha lliurat en la seva habitual columna dels dilluns al 'Daily Telegraph' un inequívoc missatge. El partit corre el risc de ser "acomiadat" pels electors si no fa realitat el Brexit. Johnson sosté que els votants han fet al partit un "advertiment final". Una de les dades més significatives de la nit, de fet, és que en la circumscripció per la qual Johnson és diputat els conservadors han quedat en quarta posició.

Resultats d'Anglaterra i Gal·les; entre parèntesis la diferència amb els resultats del 2014:

Partit del Brexit, 28 escons. (+28)

Partit Liberaldemòcrata, 15 escons (+14)

Partit Laborista, 10 escons (-8)

Partit Verd, 7 escons (+4)

Partit Conservador, 3 escons (-15)

Playd Cymru, 1 escó (=)

UKIP, 0 escons (-16)

Change UK, 0 escons (0)

Falten per proclamar oficialment els resultats d'Escòcia i Irlanda del Nord. Amb tot, les primeres dades del recompte a Escòcia indiquen uns excel·lents resultats per al Partit Nacional Escocès, amb un 38% dels vots, i unes molt preocupants dades per al laborisme, que hauria quedat en cinquena posició.

stats