Internacional 10/10/2013

'La revolució silenciosa', un documental sobre la lluita del poble kurd a Síria

Els periodistes David Meseguer, col·laborador de l'ARA, i Oriol Gracià inicien una campanya de micromecenatge per poder finalitzar un projecte audiovisual sobre els grans oblidats del conflicte sirià

Ara
2 min

BarcelonaEl documental 'The Silent Revolution' (La revolució silenciosa) explica la vida dels prop de 3 milions de kurds que viuen a Síria. Amb l’esclat de la guerra civil, els kurds de Síria han aprofitat el context per lluitar pel seu reconeixement polític i cultural i, així, acabar amb la repressió que viuen des de fa gairebé 50 anys a mans del règim de Damasc. Els autors han avançat el tràiler en català a la xarxa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta lluita no compta amb gaire presència als mitjans de comunicació, ja que els enfrontaments armats entre el règim de Baixar al-Assad i els diferents grups opositors àrabs monopolitzen la cobertura periodística. És per això que els seus autors creuen necessari donar a conèixer l’altra Síria, aquella que no està amb el règim de Baixar al-Assad ni amb l'oposició siriana –amb una marcada agenda àrab i islamista.

La lluita d'una nació sense estat

Els kurds de Síria han creat el Comitè Suprem Kurd, una mena de govern d’unitat nacional, administra els territoris de majoria kurda a Síria i manté una lluita activa pel reconeixement nacional del poble kurd i la garantia dels drets en una futura constitució siriana. L’ensenyament de la llengua kurda a les escoles i la retolació en l’idioma autòcton dels carrers i carreteres han estat algunes de les primeres mesures que han pres els kurds després de gairebé cinquanta anys de repressió.

En l’actualitat, a part de combatre el règim sirià, els kurds de Síria estan enfrontats a grups islamistes radicals amb vincles amb Al-Qaida. Les regions d’Afrin i Al-Hasakah són escenaris de forts combats entre les Unitats de Protecció Kurdes (YPG) i els grups Jabhat al-Nusra i l’Estat Islàmic de l'Iraq i Llevant. Desenes de kurds estan donant la seva vida per evitar que la xaria, la llei islàmica, s’imposi als seus territoris.

Micromecenatge

El documental, que va ser enregistrat durant la primavera d'aquest any a la província d'Alep, vol donar a conèixer aquesta realitat. El film documental, d’uns 60 minuts, recull aquesta realitat des de la base i l'explica a partir de sis àmbits socials: la política, l’educació en llengua kurda, la implicació de la dona en el conflicte, la milícia kurda, els mitjans de comunicació i la cultura.

Els seus directors han posat en marxa una campanya de micromecenatge a Verkami per a tots aquells que vulguin contribuir al projecte. Les aportacions serviran per cobrir les despeses de postproducció i satisfer les recompenses dels mecenes.

stats