ÍNDIA
Internacional 03/10/2019

Roben cendres de Gandhi en el seu 150è aniversari

En un moment de màxima polarització social al país l’atac vandàlic al mausoleu es llegeix com una crítica a la filosofia del lluitador pacifista

Ara
2 min
L’atac vandàlic va tenir lloc al mausoleu Bapu Bhawan de Bhopal.

BarcelonaLa policia índia investiga la desaparició d’una part de les cendres de l’heroi de la independència de l’Índia, Mahatma Gandhi, que eren dins d’una urna de coure al mausoleu Bapu Bhawan del districte de Rewa, al nord-est de Bhopal, al centre del país. Damunt de l’urna hi havia una fotografia de Gandhi, on els vàndals van pintar amb tinta verda les paraules rashtra drohi, que en hindi signifiquen antinacional o traïdor de la pàtria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons diversos mitjans locals, la policia ha obert una investigació sobre l’atac vandàlic al memorial de Gandhi en aquesta localitat, que va passar dimecres al matí, precisament el dia que es commemorava el 150è aniversari del naixement del pare fundador de l’Índia. La recerca s’ha obert pels càrrecs d’atac a la integració nacional, intent de trencar la pau i vandalisme.

En un moment de màxima polarització social al país, amb el partit nacionalista del president Narendra Modi atiant l’odi entre les comunitats hindú i musulmana, l’atac vandàlic al mausoleu es llegeix com una crítica a la filosofia del lluitador pacifista, que sempre va defensar la unitat entre hindús i musulmans.

“Vaig obrir la porta del Bhawan [dimecres] molt d’hora al matí perquè era l’aniversari de Gandhi. Quan vaig tornar a les 11 de la nit, em vaig trobar que les restes mortals de Gandhi havien desaparegut i hi havia pintades sobre el seu pòster”, va explicar el guardià del Bapu Bhawan, Mangaldeep Tiwari, al web indi The Wire.

“Han tornat a atacar la ideologia de Gandhi. Aquest acte il·legal deu ser obra de seguidors de l’assassí de Gandhi, Nathuram Godse. Aquesta bogeria ha de parar”, deia al mateix mitjà Gurmeet Singh, el líder en aquell districte del Partit del Congrés, hereu polític de Gandhi i que ara encapçala l’oposició al BJP de Modi.

stats