Exploració espacial
Internacional 11/06/2021

El robot xinès Zhurong envia una selfie des de Mart

La Xina celebra l'èxit de la missió que fa la competència als Estats Units

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
El rover xinès de Mars Zhurong al costat de la plataforma d’aterratge

BarcelonaEl robot xinès enviat a Mart, el Zhurong, ha enviat a la Terra una nova selecció de fotografies, entre les quals hi ha una selfie. L'aparell, que va aterrar al planeta vermell al mes de maig, va col·locar una càmera sense fils a la superfície i després es va allunyar per poder fer-se la fotografia. El govern xinès ha fet públiques les imatges en una cerimònia per celebrar l'èxit de la missió Tianwen-1, llançada el juliol del 2020 aprofitant la finestra temporal que s'obre cada dos anys quan Mart i la Terra són més a prop en les seves òrbites al voltant del Sol.

La primera de les tres fotografies enviades mostra la plataforma del mòdul d'aterratge a través de la qual el Zhurong va arribar a trepitjar de manera segura el planeta. La segona és la selfie en què es veu el ròver al costat de la plataforma, tots dos lluint banderes xineses. La tercera imatge és una fotografia de l'horitzó de sorra i pedres vermelles de la regió d'Utopia Planitia, una enorme conca d'uns dos mil quilòmetres d'amplada a l'hemisferi nord de Mart que probablement es va crear arran de l'impacte d'un meteorit, i on va aterrar el robot. La Universitat d'Arizona també ha publicat una imatge en color del Zhurong feta en òrbita des de la càmera de la universitat, de nom HiRise, que està muntada en l'orbitador de reconeixement de Mart de la NASA.

La plataforma d’aterratge amb una bandera nacional xinesa, presa a Mart pel ròver Zhurong.

Els científics esperen tenir l'aparell en funcionament durant com a mínim 90 dies de Mart (que duren unes 25 hores aproximadament). El Zhurong té una aparença molt similar a la dels robots de la NASA Spirit i Opportunity, dels anys 2000. Pesa uns 240 kg i té un braç amb càmeres per fer fotografies i ajudar a la navegació. Cinc instruments addicionals investiguen els minerals de les roques i els diferents elements de l'entorn natural del planeta, inclòs el clima. Igual com els americans Curiosity i Perseverance, el Zhurong té incorporada una eina làser per fer insercions en roques i analitzar-ne la composició química. També té un radar per buscar aigua subterrània en forma de gel, una habilitat que comparteix amb el robot Perseverance.

Un nou actor de la cursa espacial

L'arribada del Zhurong a Mart i els èxits que, per ara, està tenint la missió xinesa situen el país en primera línia de la cursa espacial liderada, històricament, pels Estats Units. La Xina també va enviar un mòdul bàsic d'una nova estació espacial, així com una reeixida missió al desembre que va recollir gairebé quatre quilos de mostres de roques i sòl lunar i els va portar a la Terra.

La Xina també ha enviat, aquest divendres, quatre satèl·lits a diferents òrbites des del Centre de Llançament de Satèl·lits de Taiyuan, al nord de la província de Shanxi. Els satèl·lits poden proporcionar serveis en la gestió de les ciutats, el control del medi ambient i desastres meteorològics.

stats