Rússia
Internacional 22/04/2021

Rússia anuncia la retirada de les tropes desplegades a la frontera d'Ucraïna

La presència militar russa a la zona havia fet créixer la tensió entre Moscou i Kíev

3 min
Un grup de soldats ucraïnesos conversant en una zona pròxima a Donetsk.

SabadellLes tropes russes que des de fa unes setmanes estaven desplegades en zones pròximes a la frontera amb Ucraïna començaran a tornar a les bases a partir de divendres. El ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, ha donat ordre al cap de l'exèrcit perquè replegui els efectius que, segons ell, estaven duent a terme uns "assajos sorpresa". "Crec que els objectius dels assajos sorpresa s'han complert totalment. Les tropes han demostrat la seva capacitat d'oferir una defensa creïble per al país. En vista d'això, he decidit finalitzar els assajos als districtes militars del sud i l'oest", ha dit Shoigu. El retorn de les tropes a les bases s'hauria de completar l'1 de maig.

La presència d'aquestes tropes prop de la frontera ucraïnesa, que es va començar a detectar a finals de març, havia generat preocupació a Kíev (i, per extensió, als països occidentals), arran de la possibilitat que Rússia estigués preparant una possible invasió de la regió del Donbass, una zona de l'extrem oriental d'Ucraïna que, des de l'any 2014, està parcialment sota control de facto de milícies prorusses, que hi van proclamar les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, havia assenyalat aquesta setmana que hi havia uns 100.000 efectius russos a la regió, i havia afirmat que era un "motiu de preocupació". Tant el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, com el departament d'Estat dels EUA havien mostrat "profunda preocupació" per la situació a la frontera ucraïnesa. Durant la conversa telefònica que van mantenir la setmana passada, el president nord-americà, Joe Biden, va demanar al seu homòleg rus, Vladímir Putin, que retirés les tropes de la regió per "desescalar la tensió".

Oferta de reunió

Després de l'anunci de la retirada de les tropes, el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha reconegut que el gest de Rússia "redueix proporcionalment la tensió". "Ucraïna està sempre vigilant, però agraeix qualsevol pas per reduir la presència militar i desescalar la situació al Donbass. Ucraïna vol la pau", ha dit Zelenski, que ha agraït el suport internacional que ha rebut durant les últimes setmanes.

Volodimir Zelenski, president d'Ucraïna

Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que estava disposat a reunir-se amb Zelenski "quan a ell li vagi bé". El líder ucraïnès havia proposat dimarts a Putin trobar-se en algun punt del Donbass per debatre sobre el conflicte a la regió, però el mandatari rus s'ha ofert a rebre'l a Moscou i amb la condició que la trobada es limiti a tractar sobre les "relacions bilaterals" entre els dos països. Si el que vol és parlar sobre la situació al Donbass, ha dit Putin, Zelenski s'hauria de reunir amb els líders de les repúbliques de Donetsk i de Lugansk. El president rus, doncs, insisteix que el seu país mai no ha jugat cap paper en el conflicte d'aquesta regió, tot i que Ucraïna l'acusa de donar suport a les milícies rebels.

Malgrat l'anunci de la retirada, Shoigu ha avisat que l'exèrcit rus ha d'estar preparat per respondre ràpidament en cas d'un desenvolupament "desfavorable" de les maniobres que l'OTAN està duent a terme aquestes setmanes dins el programa de preparació Defender Europe. Segons Moscou, els exercicis d'aquest any, que tenen "un clar caràcter antirus", són "els més importants en trenta anys". Shoigu ha fet aquestes declaracions després de supervisar uns exercicis militars a la península de Crimea, un territori reconegut internacionalment com a ucraïnès però que Rússia es va annexionar el 2014.

En declaracions recollides per Efe, fonts de l'OTAN han considerat "important" la retirada de les tropes russes però han avisat que l'organització "es manté vigilant i continuarà supervisant de prop la concentració militar injustificada de Rússia a Ucraïna i al seu entorn". "L'OTAN –afegeixen les mateixes fonts– dona suport a Ucraïna i continuem demanant a Rússia que respecti els seus compromisos internacionals i retiri totes les seves forces del territori ucraïnès", en referència a Crimea.

Conflicte latent

El 2015 Rússia i Ucraïna van signar un alto el foc, però el conflicte entre els dos països continua latent i durant els últims anys diverses escaramusses han posat en perill el fràgil acord. Més de 13.000 persones han mort al Donbass des del 2014 a causa d'aquest enfrontament (aquest any ja hi han perdut la vida una trentena de militars ucraïnesos), i ara mateix les converses de pau estan encallades, malgrat els esforços de l'anomenat Quartet de Normandia (format per Rússia, Ucraïna, Alemanya i França) per arribar a una solució definitiva.

stats