Espai
Internacional 11/01/2023

Rússia enviarà una missió de rescat per tornar a la Terra dos astronautes russos i un nord-americà

Els tres homes estan atrapats a l'Estació Espacial Internacional després que un meteorit impactés contra la nau que els havia de tornar a casa

2 min
Els cosmonautes de Roscosmos Dmitri Petelin (L), Sergey Prokopyev (C) i l'astronauta de la NASA Frank Rubio (R) membres de la tripulació principal de l'Estació Espacial Internacional (ISS)

BarcelonaRússia enviarà el mes que ve una nau espacial per rescatar tres astronautes de l'Estació Espacial Internacional (EEI), dos russos i un nord-americà, que hi han quedat atrapats després que un meteorit impactés contra la càpsula russa que els havia de tornar a Terra. La nau Soyuz MS-22, que estava estacionada a l'EEI, va patir l'impacte d'un cos celeste el mes passat que li va fer perdre líquid refrigerant, que es va escampar per l'espai i va obligar a suspendre una sortida a l'exterior dels astronautes. La pèrdua d'aquest líquid ha elevat la temperatura de la cabina de la nau, de manera que s'ha considerat que no és prudent utilitzar-la per al retorn dels astronautes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així, l'agència espacial russa Roscosmos ha anunciat aquest dimecres que el pròxim 20 de febrer enviarà a l'estació una altra nau, la Soyuz MS-23, que hi anirà buida per portar de tornada els tres homes, els russos Serguéi Prokópiev i Dmitri Petelin i el nord-americà Francisco Rubio. No són els únics astronautes que són a l'estació ara mateix. N'hi ha set en total, però els altres quatre poden fer servir la segona càpsula estacionada a l'EEI, que està intacta. Es tracta d'una nau de Space X Crew Dragon, l'única que queda operativa a l'estació per si calgués fer una fugida d'emergència, però té només capacitat per a quatre persones.

Roscosmos ha especificat que en aquest cas de possible emergència que obligui a sortir de l'EEI, abans de l'operació de rescat del febrer, es podrien plantejar la possibilitat de fer servir la Soyuz danyada malgrat l'alta temperatura de cabina. S'espera, però, que això no sigui necessari i que els tres cosmonautes puguin ser traslladats a la Terra sans i estalvis el pròxim 20 de febrer. La nau malmesa també es recuperarà i es farà tornar però sense tripulació.

stats