Internacional 11/03/2018

Rússia llança un míssil hipersònic que pot burlar l'escut de defensa dels EUA

Moscou fa un assaig amb el nou projectil per demostrar la seva capacitat militar

Mònica Bernabé
3 min
Vladímir Putin, amb una pistola en un centre de tir durant la seva visita a unes casernes militars a Moscou.

BarcelonaRússia ha fet un assaig amb un nou míssil hipersònic anomenat Kinzhal i que pot burlar l'escut de defensa antimíssils dels Estats Units, segons ha informat el ministeri de Defensa rus. "La tripulació d'un avió caça MiG-31 ha fet un llançament de prova d'un míssil hipersònic d'alta precisió", diu literalment la nota informativa difosa pel ministeri, que també detalla que l'assaig es va fer aquest dissabte, que l'avió caça es va enlairar des d'un aeroport situat al sud-oest de Rússia i que el projectil va impactar al blanc escollit: un polígon militar.

El míssil Kinzhal té un abast de més de 2.000 quilòmetres i arriba a una velocitat 10 vegades superior a la del so. Aquest 1 de març el president rus, Vladímir Putin, va presentar durant el seu discurs sobre l'estat de la nació el nou arsenal estratègic que ha desenvolupat Rússia com a resposta, segons va justificar, a la sortida dels Estats Units dels tractats de defensa antimíssils i de desarmament nuclear.

En concret, durant el seu parlament, el president rus es va referir al míssil balístic intercontinental pesant Sarmat, que va dir que és "terrible" i va assegurar que era "capaç de colpejar objectius tant sobrevolant el pol Nord com el pol Sud". Alhora, Putin va advertir que Rússia estava treballant en un nou tipus d'armament estratègic amb propulsió nuclear que no utilitza la trajectòria balística per arribar a l'objectiu i que els sistemes de defensa antimíssils no podran detectar. Es desconeix si el míssil hipersònic Kinzhal era l'armament del qual parlava Putin al seu discurs, però el ministeri de Defensa rus ha informat en el seu comunicat que "no hi ha altres míssils anàlegs al món". També ha precisat que el nou projectil pot maniobrar permanentment durant la seva trajectòria –independentment de les condicions climatològiques– i resulta il·localitzable per als "radars enemics".

Preocupació internacional

El president nord-americà, Donald Trump, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han expressat la seva preocupació per l'amenaça que suposa el nou arsenal rus. Per la seva banda, la Xina ja va aprovar la setmana passada incrementar la seva despesa militar en un 8,1% respecte a l'any passat.

"El Kinzhal augmenta considerablement les possibilitats de les forces aeroespacials russes de reaccionar davant una possible agressió i dissuadirà els enemics d'actuar de manera precipitada", afirma el comunicat del ministeri de Defensa. Aquest míssil pot transportar projectils nuclears o explosius convencionals, i està en disposició de l'exèrcit rus des de l'1 de desembre passat. El ministre d'Indústria i Comerç, Denís Mantúrov, també ha assegurat que el 2027 l'exèrcit rus ja tindrà tot el nou armament estratègic.

"Tots els diners dels contribuents nord-americans que han estat destinats a l'escut antimíssils serà com si els haguessin llençat a la brossa”, va declarar Putin en una entrevista a la cadena nord-americana NBC, difosa aquest dissabte pel Kremlin. També va recordar que els Estats Units han desplegat sistemes estratègics terrestres a Alaska, a només 60 quilòmetres de distància de territori rus, i també a Romania i Polònia.

En aquest sentit, es va preguntar què passaria si Moscou fes el mateix i desplegués uns sistemes similars a Mèxic i al Canadà. "Vostès ens acusen d'iniciar una carrera armamentista, però no hem estat nosaltres. És mentida!", es va defensar. I va insistir que Rússia no ha tingut cap altra alternativa que armar-se en un termini molt curt de temps per no quedar-se totalment "indefensa".

Putin també va aclarir durant l'entrevista que el Kremlin només utilitzarà el nou arsenal estratègic si Rússia és atacada amb armes nuclears o armament convencional que posi en perill la supervivència del país.

stats