Rússia llança un míssil a un dels seus satèl·lits i posa en perill l'Estació Espacial Internacional

Els Estats Units denuncien la prova russa de míssils "perillosa i irresponsable", que ha generat 1.500 deixalles espacials

3 min
La Estació Espacial Internacional on es rodarà la pel·lícula

BarcelonaEls Estats Units han expressat la seva indignació després que aquest cap de setmana passat Rússia disparés un míssil a un dels seus propis satèl·lits i generés milers de deixalles espacials que van sortir disparades i van posar en perill, segons Washington, l'Estació Espacial Internacional (EEI). Els set astronautes de l'EEI, dos d'ells russos, van haver de córrer per por d'un impacte cap a les seves càpsules de seguretat, unes naus capaces de desenganxar-se de l'estació i volar de manera autònoma cap a la Terra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El llançament rus era una prova dels míssils antisatèl·lit (DA-ASAT) i, segons el departament d'Estat nord-americà, va generar fins a 1.500 peces de material escampat per l'òrbita de la Terra, prou grans per poder ser localitzades i que alhora poden generar centenars de peces més petites. Unes deixalles espacials que no només incrementen les que ja hi ha orbitant la Terra, que serien unes 19.000, a més de 5.000 satèl·lits, sinó que van generar un núvol de runa que es va desplaçar a gran velocitat i va forçar els astronautes de l'EEI a activar els protocols de seguretat.

"Les accions russes són temeràries, perilloses i amenacen també l'estació espacial xinesa", ha retret aquest dilluns a la nit l'administrador de la NASA, Bill Nelson, que ha assegurat que estava "indignat per aquesta acció desestabilitzadora i irresponsable". "Amb la seva llarga i històrica carrera espacial humana, és impensable que Rússia posi en perill no només els astronautes nord-americans i d'altres països aliats, sinó fins i tot els seus propis cosmonautes", afegia.

A les càpsules salvavides

Els astronautes de l'Estació Espacial Internacional van haver de córrer a posar-se els seus vestits espacials i ficar-se dins de les càpsules salvavides, segons va confirmar l'agència espacial russa ROSCOSMOS. Des de la NASA també explicaven que l'explosió els va obligar a "despertar la tripulació i ordenar-los que tanquessin les escotilles dels mòduls radials de l'estació", mentre que les escotilles que separen els segments dels EUA i de Rússia dins de l'estació es van mantenir obertes.

"També es va executar una mesura de precaució addicional de protegir la tripulació [en les seves càpsules de seguretat] durant dues passades a prop o a través del núvol de runa. Els membres de la tripulació van entrar a la seva nau espacial poc abans de les 2 de la matinada EST (hora nord-americana) i van estar-s'hi fins a les 4 de la matinada. L'estació espacial està passant pel núvol o a prop del núvol cada 90 minuts, però l'ordre d'anar a protegir-se es va donar només durant la segona i tercera passada i es va basar en una avaluació de riscos feta per l'oficina de deixalles i especialistes en balística del Johnson Space Center de la NASA a Houston", afegia el comunicat de la NASA publicat dilluns a la nit. L'EEI està a una altura d'uns 420 quilòmetres de la Terra.

"Rússia ha demostrat una indiferència deliberada per la seguretat, l'estabilitat i la sostenibilitat a llarg termini del domini espacial de totes les nacions. La runa creada per la prova DA-ASAT russa continuarà suposant una amenaça per a les activitats en l'espai durant els pròxims anys", assegurava el general James Dickinson, cap del Comandament Espacial dels Estats Units, que va qualificar l'acció russa d'"irresponsable".

El temor és que aquestes noves deixalles impactin contra algun dels satèl·lits que proporcionen serveis de telefonia, de GPS, previsió meteorològica o que sustenten aspectes del sistema financer, inclosos els caixers automàtics, a més dels que donen accés a serveis de ràdio o televisió, per exemple, apuntava la CNN.

stats