Internacional Rússia 24/06/2023

D'aliat a rebel: com ha arribat Prigojin fins aquí?

El cap dels mercenaris Wagner feia mesos que desafiava obertament el comandament de l'exèrcit rus

3 min
Ievgueni Prigojin, cap del grup de mercenaris Wagner.

Barcelona"Soc el representant d'una companyia militar privada, probablement n'heu sentit a parlar, es diu Wagner". Amb aquestes paraules es presentava Ievgueni Prigojin a un grup de reclusos, en cercle al seu voltant al pati d'una presó russa, el setembre del 2022, segons un vídeo que es va difondre per les xarxes socials. Era una de les primeres vegades que admetia obertament la seva vinculació amb el grup de mercenaris, que havia negat durant molt temps. Des de llavors, quan Wagner va començar a tenir un paper destacat en la guerra a Ucraïna, fins ara, Prigojin ha fet un gir radical. Però no ha arribat de sobte; feia mesos que desafiava obertament el comandament militar oficial rus.

Reclutament de presos per lluitar a Ucraïna

Els soldats del Grup Wagner es van unir a la invasió russa el març de l'any passat, tot just un mes després del seu inici. A partir del setembre, però, van començar a engrossir les seves files amb reclusos de les presons i van arribar a tenir 50.000 homes, segons algunes anàlisis.

Batalla de Bakhmut i primeres crítiques

Però el protagonisme gairebé total dels Wagner i de Prigojin va arribar amb la batalla de Bakhmut i la caiguda prèvia de la petita ciutat propera de Soledar, el gener d'enguany. Precisament després d'això, el cap dels mercenaris va deixar clara la seva disputa amb el ministeri de Defensa quan el va acusar de negar al Grup Wagner el mèrit que mereixia en la victòria. I la batalla de Bakhmut, una de les més cruentes de la guerra, va suposar la desinhibició pública definitiva del grup de mercenaris, que fins llavors operava de forma clandestina a Síria i a diversos països africans, i del seu líder.

Desafiament al comandament militar rus

A principis de maig es va produir el primer gran desafiament de Prigojin al comandament militar rus. En un vídeo publicat a les xarxes socials, en què mostrava desenes de cadàvers de soldats tirats a terra, va esclatar contra el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i contra el cap de l'estat major de l'exèrcit, Valeri Gueràssimov, a qui va acusar, enfurismat, de no enviar-li prou municions. "Xoigú! Gueràssimov! On són les maleïdes municions?" "Aquesta escòria que no ens està donant municions! Putes! Aniran a l'infern! Els seus òrgans seran devorats!", esclatava Prigojin, fent servir improperis i termes homòfobs clarament dirigits als líders de l'exèrcit rus. I va anunciar que les seves forces es retirarien de Bakhmut, que estava a punt de caure.

El líder dels mercenaris russos Wagner esclata amb insults contra Moscou i assegura que abandonaran Bakhmut

Dos dies després va recular i va dir que continuarien lluitant a aquesta ciutat de l'est d'Ucraïna perquè el ministeri de Defensa rus havia promès enviar més municions. Però la guerra oberta havia començat.

Rebuig del control de l'exèrcit

L'11 de juny, Prigojin es va negar a signar cap contracte amb el ministeri. Defensa havia ordenat a tots els "destacaments de voluntaris" que lluiten a Ucraïna que formalitzessin aquest document abans de l'1 de juliol, en un intent de controlar aquest grup de mercenaris veient l'actitud desafiant del seu cap. Dies abans, Prigojin havia difós un altre vídeo en què criticava durament els màxims comandaments de l’exèrcit rus i augurava que haurà d’enfrontar-se a importants pèrdues. “N’estic totalment segur”, afirmava tot responsabilitzant els generals, i indicava que això provocaria “una revolta popular o la Duma prendrà la decisió d’aplicar la pena capital i afusellar-los”.

El líder dels mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, amb els seus homes després de marxar de Bakhmut, a principis de juny.

Comença la insurrecció

I aquest divendres, 23 de juny, Prigojin va començar la insurrecció. Abans, però, havia publicat un altre dels seus vídeos en què acusava el Kremlin de mentir sobre els arguments per envair Ucraïna el febrer de l'any passat. "El ministeri de Defensa intenta enganyar l'opinió pública i el president i ordir la història que hi va haver nivells demencials d'agressió d'Ucraïna, que ens volia atacar junt amb l'OTAN", va dir en un vídeo difós al seu canal de Telegram, i va afegir que la guerra es podia haver evitat negociant amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Hores després, acusava les forces armades russes de bombardejar una de les posicions del Grup Wagner i anunciava una "marxa de la justícia" contra els seus dos principals enemics: Xoigú i Gueràssimov. Després del discurs televisat de Putin aquest dissabte a primera hora, Prigojin s'ha referit al president per primera vegada: "Ningú es rendirà a les demandes del president". "No volem que el país continuï vivint amb corrupció i mentides", ha assegurat, sense deixar ja cap dubte que la guerra interna està en marxa.

stats