El misteri de Bakhmut: el poble que Rússia intenta envair des de fa 9 mesos

El Kremlin insisteix a conquerir un enclavament de poca importància estratègica

Laia Berenguer Lumbierres
3 min
Un edifici destruït a Bakhmut, a la regió de Donetsk.

BarcelonaLa ciutat de Bakhmut, a la província de Donetsk, a Ucraïna, ja s'ha convertit en un territori en ruïnes. En un dels enfrontaments registrats aquest dimarts, l'artilleria russa va destruir amb una intensitat inèdita gairebé 20 assentaments ucraïnesos de primera línia. Tot i el seu estat catastròfic, Bakhmut continua en mans ucraïneses i encara és objectiu de captura de Rússia. Però, per què Putin vol ocupar un territori que ell mateix s'ha dedicat a reduir a cendres?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans d'esclatar la guerra, Bakhmut tenia 80.000 habitants. Durant l'època soviètica la ciutat havia guanyat fama gràcies al seu celler de vi Artwinery, l'únic a Ucraïna i el més gran de l'Europa de l'Est. A banda d'això, al suburbi de Soledar es troba una enorme mina de sal, amb més de 200 quilòmetres de túnels, a una profunditat de 288 metres. Moltes de les voltes tenen 30 metres d'alçada. La producció abastia tota la demanda de sal d'Ucraïna, però ara l'activitat s'ha vist greument afectada pels vuit anys de guerra en aquest punt del Donbass.

La fixació de Putin per envair la península de Crimea, i des del febrer, la resta d'Ucraïna, ha transformat Bakhmut en un escenari bèl·lic devastat. Edificis que ja havien estat bombardejats han tornat a ser atacats. El paisatge és desèrtic. Han fugit 68.000 veïns segons el governador regional. La Valentina, de 70 anys, n'és una. Mentre fugia en una furgoneta, va explicar a l'agència Reuters que casa seva "tremolava": "En qualsevol moment t'esperes que es pugui enfonsar tot al teu voltant. No vaig poder ni dormir durant l'última setmana, així que vaig decidir marxar".

Els 12.000 veïns de Bakhmut que encara no han marxat es refugien als soterranis de casa seva esperant que s'acabi el malson. D'altres, dormen a la intempèrie, on fa un fred que pela i constantment se senten els avions russos que patrullen el cel. Només hi ha un hospital militar a la ciutat, que està totalment col·lapsat pels centenars de víctimes ucraïneses que hi arriben cada setmana.

L'obsessió de Putin

La determinació de Putin d'envair Bakhmut desconcerta els experts. El Kremlin està destinant una gran quantitat de recursos –humans i materials– en apoderar-se d'un territori de poca importància estratègica per a la guerra. A partir de Bakhmut, però, els russos podrien ampliar l'ofensiva a les ciutats de Sloviansk i Kramatorsk, al nord, segons l'explicació proposada pel diari independent rus The Moscow Times. A més, la ciutat se situa en una carretera clau que travessa les regions de Donetsk i Lugansk, dos territoris annexionats per Putin. Però a la vegada, analistes de defensa han admès al diari que "ningú pot explicar realment per què els russos lluiten de manera tan agressiva" per prendre Bakhmut.

Els soldats russos que ataquen la ciutat acaten ordres, al costat de l'empresa russa Wagner, mercenaris privats amb vinculació directa al Kremlin. La retirada de Kherson a principis de novembre ha permès desplaçar els soldats des del sud d'Ucraïna fins a l'oest –a Bakhmut, per exemple– i així reforçar la intervenció de la companyia Wagner, segons confirmen un oficial de defensa dels Estats Units i soldats ucraïnesos.

Intensitat de l'artilleria

Per combatre la insistència de Moscou, Kíiv hi ha enviat reforços, incloses les forces especials ucraïneses. També ha desplegat una gran quantitat de material, com obusos i coets. "Durant els sis mesos que he estat destinat a Bakhmut he vist la nostra artilleria treballant amb tanta intensitat com no havia vist mai", va explicar un soldat ucraïnès al diari The New York Times.

Bakhmut és una qüestió de prestigi militar i Rússia es nega a admetre una nova derrota. Les forces de Putin s'hi han topat amb una forta resistència ucraïnesa, que no s'esperaven. Tot i que no hi ha cap recompte oficial de morts i ferits, s'estima que ambdós bàndols han patit importants pèrdues en aquesta batalla.

Malgrat els esforços de Putin, els experts creuen que és poc probable que finalment l'exèrcit rus aconsegueixi ocupar la ciutat. Les tropes s'estan debilitant i les municions s'estan acabant. Tot i això, el president rus podria treure partit de la situació fent de Bakhmut un forat negre que consumeixi els recursos ucraïnesos constantment i debiliti així les seves forces de cara a futures ofensives.

stats