Putin declara la llei marcial a les províncies annexionades d'Ucraïna

Les autoritats de Kherson demanen per SMS a tota la població que se'n vagi davant un imminent atac ucraïnès

4 min
El president rus Vladimir Putin presideix una reunió del Consell de Seguretat a través d'un enllaç de vídeo a la residència estatal de Novo-Ogaryovo, fora de Moscou, el 19 d'octubre de 2022.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha signat un decret que imposa la llei marcial a les quatre regions d'Ucraïna que Moscou es va annexionar el mes passat, segons informa l'agència russa Tass. Davant el seu Consell de Seguretat, Putin ha aclarit que les regions de Lugansk, Donetsk, Zaporíjia i Kherson ja estaven de fet sota la llei marcial des que van ser "incorporades a Rússia", però que ara calia "oficialitzar-ho". Segons la legislació russa, la llei marcial suposa restriccions als moviments i les reunions públiques. Putin ha detallat també que les autoritats pro-russes imposades per l'ocupació tindran "poders addicionals" per garantir-hi la seguretat.

L'avenç ucraïnès

Donbass

UCRAÏNA

Zaporíjia

Melitópol

Mikolaiv

Berdiansk

Odessa

Kherson

mar d’Azov

mar Negre

Crimea

Actualitzat el 19 d’octubre

Zona sota ocupació russa

Territori ocupat pels russos

on hi ha resistència ucraïnesa

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Zona en disputa

Zaporíjia

UCRAÏNA

Mikolaiv

Melitópol

Kherson

mar d’Azov

mar Negre

Crimea

Actualitzat el 19 d’octubre

Zona sota ocupació russa

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Territori ocupat pels russos on hi ha resistència ucraïnesa

Zona en disputa

Zaporíjia

UCRAÏNA

Mikolaiv

Melitópol

Kherson

mar Negre

Crimea

Actualitzat el 19 d’octubre

Zona sota ocupació russa

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Territori ocupat pels russos on hi ha resistència ucraïnesa

Zona en disputa

Per molt que el Kremlin intenta presentar-ho com una decisió tècnica i jurídica, el cas és que fa setmanes que Rússia no aconsegueix aturar la contraofensiva ucraïnesa sobre Kherson, la primera ciutat d'Ucraïna que va caure en mans russes a l'inici de la invasió i que es va annexionar després d'un simulacre de referèndum sense garanties el 30 de setembre.

De fet, això ha estat el gran temor de molts russos, que han optat per abandonar el país tement que Putin pogués aplicar la llei marcial i enviar-los al front. Alguns temen que sigui el primer pas cap a una llei marcial universal a tot el país o, com a mínim, en més territoris russos. La llei marcial russa preveu la restricció de moviments, prohibeix vagues, manifestacions o qualsevol classe d'activitat política. També permet a les autoritats confiscar els béns dels ciutadans, privar-los del dret a triar el lloc de residència i fins i tot tancar els estrangers en camps de seguretat o presons.

Per descomptat, la llei marcial va acompanyada d'un desplegament policial més gran i dona via lliure a la mobilització forçosa per nodrir les forces russes. Si bé és cert que Putin va afirmar aquesta setmana que no tenia pensat mobilitzar més soldats dels que ha mobilitzat fins ara. Kíiv hi ha respost amb menyspreu: "Implementar la llei marcial als territoris ocupats per Rússia és només una pseudolegalització del saqueig de les propietats ucraïneses", ha dit a Twitter Mikhaïlo Podoliak, l'assessor del president ucraïnès, que ha afegit: "Això no canvia res, continuarem lluitant per l'alliberament i la desocupació dels nostres territoris".

Precisament aquest dimecres al matí, l'administració titella de la regió ucraïnesa de Kherson ha enviat un missatge de text a tota la població perquè se'n vagi de la zona davant un imminent "bombardeig de l'exèrcit ucraïnès". El missatge precisa que hi haurà autobusos "des del port del riu a la riba esquerra des de les set del matí". El governador adjunt, Kiril Stremousov, ha dit a l'agència russa Ria Novosti que hi havia una gran concentració de tropes ucraïneses i que la ciutat "s'està convertint en una fortalesa". També ha deixat clar que no es plantejaven la rendició: "No tenim cap intenció de lliurar la ciutat: ens quedarem fins al final". El pla és evacuar entre 50.000 i 60.000 persones en sis dies. "Els russos estan intentant espantar la gent de Kherson amb comunicats falsos sobre el bombardeig de la ciutat per part de les nostres tropes, i també fan servir propaganda per fer un espectacle de l'evacuació", deia Andri Iermak, cap de l'oficina del president ucraïnès a Telegram. La televisió russa mostrava aquest dimecres imatges de residents de Kherson fugint de la ciutat a través del riu Dnipró.

El missatge de text recomanant l'evacuació coincideix amb la primera entrevista televisada del nou comandant en cap de les tropes russes a Ucraïna, el general rus Serguei Surovikin, que ha admès que la situació era particularment "tensa" a la perifèria de Kherson, on "l'enemic intenta contínuament atacar les posicions de les tropes russes". La gran batalla per la ciutat clau de Kherson és a tocar.

Fa setmanes que l'exèrcit rus intenta contrarestar sense èxit la contraofensiva ucraïnesa al front sud per recuperar Kherson, una de les quatre regions que Moscou es va annexionar després d'haver organitzat pseudoreferèndums sense cap garantia. Surovikin, conegut com el general Armaggedon pels seus mètodes d'atacs sistemàtics contra població civil a Síria, ha advertit: "No descartem prendre decisions difícils": "El pla dependrà de com evolucioni la situació militar i tàctica". Kherson és un punt estratègic a l'entrada del riu Dnipró. Les tropes ucraïneses s'han concentrat a atacar els ponts sobre el riu per tallar les línies d'abastiment russes i preparar el terreny per a l'assalt final. De fet, fa dies que Kíiv no informa dels seus moviments a la zona ni hi permet l'accés a la premsa.

Poc després de l'entrevista de Surovikin, el cap de l'administració russa a Kherson, Vladímir Saldo, ha dit en un vídeo difós a les xarxes socials que l'evacuació de quatre pobles ja havia començat i que "la batalla de Kherson s'acostava". Ja fa cinc dies que el governador va demanar formalment a Moscou ajuda per evacuar la població cap a regions russes. El Kremlin li va respondre que facilitarien l'allotjament a tothom que sigui traslladat i ahir l'administració local va prometre "vals per a habitatge".

Putin també ha ordenat un decret de restricció d'entrada i sortida a sis regions russes frontereres amb Ucraïna (Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronezh, Kursk i Rostov), a més de la península de Crimea i Sebastòpol, que Rússia es va annexionar el 2014. També ha ordenat la constitució d'un comitè de coordinació presidit pel primer ministre Mikhaïl Mixustin amb totes les agències que participen en la invasió d'Ucraïna.

Sense llum ni aigua

Rússia manté l'estratègia de bombardejar les infraestructures d'electricitat i aigua, ara que els ucraïnesos es preparen per a l'hivern més difícil de les últimes dècades. Aquesta nit s'han repetit els atacs al districte oriental de Kíiv, on han mort dues persones, i també a la ciutat de Zitomir. L'oficina presidencial de Volodímir Zelenski ha alertat que la situació "és crítica" i que a tot el país hi ha talls de llum i electricitat.

En una intervenció al Parlament Europeu aquest matí, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha denunciat que amb aquests atacs Moscou "ha obert un nou capítol en una guerra que ja era molt cruel" i que "constitueixen un acte de veritable terror".

stats