Mor al caure per la finestra el president d'una petroliera russa crítica amb la invasió d'Ucraïna

Ravil Maganov és un més dels magnats del sector energètic rus que perd la vida en circumstàncies estranyes entre 2021 i 2022

ARA
3 min
Vladímir Putin i Ravil Maganov el 2019, quan va rebre una condecoració de mans del president rus

BarcelonaUn important magnat del petroli rus, Ravil Maganov, ha mort aquest dijous després de caure per la finestra d'un sisè pis d'un hospital de Moscou en circumstàncies sospitoses, informen Reuters i mitjans locals. Aquesta mena d'accidents s'han repetit unes quantes vegades l'últim any i escaig i han afectat personalitats destacades de la vida econòmica i social russa. La companyia s'ha limitat a confirmar la mort "arran d'una greu malaltia", contradient així la versió de les agències informatives, que es basaven en els testimonis presencials que han descobert el cos després de la caiguda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ravil Maganov era president del gegant petrolier rus Lukoil des del 2020. La companyia va ser la primera del sector energètic i del cercle dels oligarques que es va pronunciar contra la invasió d'Ucraïna. En un comunicat del 3 de març, Lukoil va instar el president rus, Vladímir Putin, a posar fi a les hostilitats. "Defensem el cessament immediat del conflicte armat i donem suport plenament a una resolució mitjançant el procés de negociació i per mitjans diplomàtics", s'hi deia. Lukoil, encapçalada pel multimilionari fundador Vagit Alekperov, de qui Maganov era soci, va expressar alhora preocupació pels "esdeveniments tràgics" que es van succeir immediatament després del 24 de febrer, quan va començar la guerra.

Vagit Alekperov, el fundador de Lukoil, havia sigut exviceministre del petroli soviètic. Va dimitir de les seves responsabilitats a la companyia a l'abril, una setmana després que el Regne Unit li imposés la congelació d'actius i la prohibició d'entrar al país, dins el paquet de sancions per la invasió d'Ucraïna.

L'hospital on ha mort Maganov és al carrer Mariscal Timoixenko de Moscou i és el mateix on dimarts a la nit va morir l'últim líder soviètic, Mikhaïl Gorbatxov. Es desconeixen, de moment, les raons per les quals Maganov, de 67 anys, hi estava ingressat, si bé ha caigut des de la planta de cardiologia.

Maganov havia començat a treballar a Lukoil el 1993, poc després de la creació de l'empresa, i n'havia supervisat la refinació, la producció i l'exploració. El 2006 va ocupar el càrrec de vicepresident executiu. El president rus, Vladímir Putin, l'havia condecorat el 2019 amb l'ordre d'Aleksandr Nevski per la contribució social al llarg de la seva carrera professional.

Morts no explicades

L'estrany final de Maganov és l'última d'una sèrie de morts no explicades al llarg del 2021 i el 2022 de personalitats russes. Iuri Voronov, empresari amb connexions amb la petroliera Gazprom, va ser trobat mort el juny passat a la piscina d'una propietat de luxe a prop de Sant Petersburg amb un tret al cap. Aquesta mort va tenir lloc després que Vladislav Avaiev, un antic vicepresident de Gazprombank –l'entitat financera a través de la qual es vehiculen els pagaments per l'energia que Europa encara compra a Rússia–, i Serguei Protosenia, un alt directiu del també gegant dels fòssils Novotek, aparentment s'haguessin suïcidat a l'abril, amb un dia de diferència. Serguei Protosenia va morir al costat de la seva dona i la seva filla en un residència de luxe a Espanya. La dona i la filla d'Avaiev també van aparèixer mortes al seu costat, en aquest cas en un apartament de Moscou.

Al maig d'aquest 2022, un antic magnat de Lukoil, Alexandr Subbotin, va morir d'insuficiència cardíaca, després de buscar un tractament alternatiu, es creu que amb un xaman.

Amb anterioritat, el 27 desembre de l'any passat, Iegor Prosvirnin, de 35 anys, fundador del lloc web nacionalista Sputnik i Pogrom, va morir després de caure per una finestra d'un edifici residencial al centre de la capital russa. Prosvirnin, que inicialment havia donat suport a la invasió de Crimea el 2014, va criticar després Putin i va predir una guerra civil i l'ensorrament de la Federació Russa. Suposadament, va tirar un ganivet i una bombona de gas per la finestra abans de la caiguda mortal, va informar BBC News.

El 19 d'octubre del 2021, un diplomàtic rus va ser trobat mort després d'una caiguda des d'una finestra de l'ambaixada russa a Berlín, segons va publicar Der Spiegel. La víctima era el segon secretari de la legació. Fonts d'intel·ligència alemanyes van assegurar a la publicació que sospitaven que era un oficial encobert del Servei Federal de Seguretat (FSB), l'agència d'espionatge russa. El mitjà d'investigació Bellingcat va informar també que va utilitzar dades de codi obert per identificar el mort com a Kirill Zhalo, fill del general Aleksei Zhalo, subdirector del segon servei de l'FSB.

stats