Internacional Rússia 31/08/2022

Fredor del Kremlin davant la mort de Gorbatxov

El Kremlin no ha decidit si es farà un funeral d'estat per acomiadar l'exmandatari de l'URSS

ARA
4 min
Mikhaíl Gorbatxov amb Vladímir Putin en una imatge del 2004.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha enviat un missatge públic de condol a Mikhaïl Gorbatxov, l'últim president de la Unió Soviètica i un dels grans noms del segle XX, que va morir ahir dimarts als 91 anys. Putin, que sempre havia mostrat distància amb l'exmandatari, ha publicat un telegrama a la web oficial del Kremlin en què assegura que Gorbatxov, que patia una greu malaltia, va ser "un polític i un estadista que va influir enormement en el desenvolupament de la història mundial". També hi diu que va haver de dirigir el país "en un període de canvis complexos i dramàtics, de desafiaments socials i econòmics i de política exterior de gran importància".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gorbatxov va agafar les regnes de l'URSS el 1985 i, malgrat que va posar fi a la Guerra Freda i a l'ocupació soviètica de l'Afganistan, al món postsoviètic deixa un altre record, lligat a l'ensorrament de l'URSS. Per a Putin, que considera la caiguda de l'imperi soviètic com "la catàstrofe política més gran del segle XX", Gorbatxov es podria veure com l'home que va capitular davant d'Occident. El president rus també ha destacat "la gran activitat humanitària, benefactora i il·lustradora que Gorbatxov va desenvolupar aquests últims anys".

Putin i Gorbatxov mantenien des de fa anys una relació d'amor i odi exacerbada per les crítiques de l'exmandatari a la involució democràtica i l'agressiva política exterior del Kremlin. En una entrevista amb el desaparegut diari Novaya Gazeta, l'expresident de l'URSS va criticar la posició autoritària de Putin: "No pot ser que totes les decisions conflueixin en una sola persona. Ningú té el monopoli de la veritat". Putin va respondre algun cop a aquestes crítiques –centrades, sobretot, en el seu autoritarisme i a la seva relació amb Occident, cada cop més hostil–, però mai es va atrevir a censurar-lo, probablement pel seu incontestable prestigi internacional. Però aquest prestigi a fora no era equiparable a Rússia, on vivia més aviat ignorat i es mantenia gairebé en l'anonimat des que va deixar l'activitat política el 1991. 

El comiat de Gorbatxov, que tindrà lloc dissabte a la Sala de les Columnes de la Casa dels Sindicats de Moscou i estarà reservat a personalitats il·lustres, dirà moltes coses de la relació que mantenia l'exmandatari amb Rússia i, sobretot, amb el seu govern. El portaveu de la presidència, Dmitri Peskov, no ha informat encara sobre la possible presència de Vladímir Putin. Tampoc ha decidit si es farà un funeral d'estat: el Kremlin, tenint en compte l'estat de salut de l'exmandatari, ha tingut temps per prevenir-ho, però de moment no s'ha anunciat cap tipus de cerimònia oficial. Si finalment el seu enterrament no s'eleva a funeral d'estat, aquesta decisió tindrà evidentment una potent lectura política.

Mentrestant, la Fundació Gorbatxov ja ha informat que l'últim líder soviètic serà sepultat al cementiri de Novodèvitx al costat de les restes de la seva dona, Raïssa Gorbatxova.

Reaccions a tot el món

Joe Biden

Joe Biden,

President dels Estats Units

"Pocs funcionaris soviètics d'alt nivell van tenir el coratge d'admetre que les coses havien de canviar. Com a líder de l'URSS, va treballar amb el president Reagan per reduir els arsenals nuclears dels nostres dos països, per alleujar la gent de tot el món que resava per posar fi a la cursa d'armaments nuclears. Després de dècades de repressió política brutal, va adoptar reformes democràtiques. Aquestes van ser les accions d'un líder rar, amb imaginació per veure que un futur diferent era possible i amb coratge per posar en risc tota la seva carrera per aconseguir-ho. El resultat va ser un món més segur i més llibertat per a milions de persones".

Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron

President de França

“El meu condol per la mort de Mikhaïl Gorbatxov, un home de pau les eleccions del qual van obrir un camí cap a la llibertat per als russos. El seu compromís amb la pau a Europa va canviar la nostra història comuna”.

Ursula von der Leyen aquest matí

Úrsula von der Leyen

Presidenta de la Comissió Europea

"Mikhaïl Gorbatxov era un líder respectat i en qui es confiava. Va tenir un paper crucial per enterrar la Guerra Freda i fer caure el Teló d’Acer. Va obrir el camí cap a una Europa lliure. És un llegat que no oblidarem”.

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu.

Pedro Sánchez

President del Govern espanyol

"Ha mort Mikhaïl Gorbatxov, un home que amb les seves decisions va contribuir de manera decisiva a posar fi a la Guerra Freda i fer d'Europa, i el món, un lloc amb més pau i llibertat".

Boris Johnson, al parlament

Boris Johnson

Primer ministre del Regne Unit

“Em fa pena saber de la mort de Gorbatxov. Sempre vaig admirar el coratge i la integritat que va mostrar tancant pacíficament la Guerra Freda. En un moment d’agressió de Putin a Ucraïna, el seu compromís incansable per obrir la societat soviètica continua sent un exemple per a tots nosaltres".

Antonio Guterres.

António Guterres

Secretari General de les Nacions Unides

"Mikhaïl Gorbatxov va ser un estadista únic que va canviar el curs de la història. El món ha perdut un líder mundial altíssim, multilateralista compromès i defensor incansable de la pau. Estic profundament trist per la seva mort”.

Un moment de la trobada virtual amb el doctor Henry Kissinger

Henry Kissinger

Exsecretari d'Estat dels EUA

"Mikhaïl Gorbatxov va fer un gran servei al món, però no va ser capaç d'implementar totes les reformes i, en part, va ser destruït pel desenvolupament d'idees per a les quals encara [el món soviètic] no estava del tot a punt. Però la gent d'Europa de l'Est, i el poble alemany, i després el poble rus, té un gran deute de gratitud per la seva inspiració, per la valentia i el fet de tirar endavant aquestes idees de llibertat".

Lech Walesa : “Deixem que Polònia i Hongria destrossin la Unió Europea per refundar-la després”

Lech Walesa

Expresident polonès i guanyador del premi Nobel de la pau

"Ens trobàvem sovint. L'admirava, tot i que no l'entenia del tot. Volia salvar el comunisme i jo no creia que fos possible. El comunisme té bons fonaments, però no es pot implementar. Com a practicant, sabia que era impossible. L'admirava com a personalitat. Va participar en grans esdeveniments. Que la història el jutgi amb justícia".

Zhao lijian

Lijian Zhao

portaveu del ministeri d’Afers Estrangers xinès

El ministeri d'Afers Estrangers ha expressat el condol a la seva família i ha dit que havia fet “contribucions actives a la normalització” de les relacions internacionals.

stats