03/09/2022

Retorn a Dom Soiuz

2 min
Funeral de Mikhaïl Gorbatxov.

BarcelonaLa inclinació de cap de Vladímir Putin a Mikhaïl Gorbatxov de cos present al Clínic de Moscou dijous passat expressa la intenció anunciada pel Kremlin respecte a la cerimònia de comiat de l'últim líder de la Unió Soviètica: hi ha hagut elements institucionals, però cap funeral d’estat. Putin deia que tenia l’agenda plena, però tampoc se li presentava fàcil. Funeral d’estat: ¿de quin estat? ¿De la Federació Russa, que Gorbatxov mai va sentir seva? ¿Funeral d’un estat, la Unió Soviètica, que ja no existeix?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb tot, les reminiscències soviètiques han planat damunt la vetlla, amb Gorbatxov exposat a la Sala de les Columnes de la Casa dels Sindicats, també dita Casa de la Unió: Dom Soiuz en llengua i memòria russa. L’última vegada que Gorbatxov havia estat a Dom Soiuz va ser el març del 1985 per acomiadar Konstantín Txernenko, el seu predecessor en el lideratge. El seu –diguem-ne– successor, ja com a president rus, Boris Ieltsin, va tenir el 2007 un comiat religiós a la catedral del Crist Salvador, un temple destruït per Stalin el 1931 i reconstruït per les aportacions dels nous milionaris russos.

Aquella va ser una cerimònia d’estètica tsarista, tot oblidant que Boris Ieltsin, sent cap del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) a Sverdlovsk, va ordenar la destrucció de la Casa Ipàtiev, on la família imperial havia estat confinada i després assassinada el juliol del 1918. Ieltsin volia evitar que la Casa Ipàtiev es convertís en punt de pelegrinatge. I seria Gorbatxov qui el 1989 ordenaria l’exhumació dels cossos dels Romànov localitzats al bosc de Koptiaki. 

El cadàver de Stalin també va ser vetllat a Dom Soiuz el març del 1953 en un clima d’histèria col·lectiva per la mort del “pare”, que va provocar aldarulls i estampides amb el resultat de centenars de ferits i desenes de morts. Estampides atiades pels agents de l’NKVD, l'organisme de seguretat que va precedir el KGB, d’on prové Putin, el gran absent a Dom Soiuz aquest dissabte.

stats