Carmen Claudín: "La mort de Prigojin era qüestió de temps"

Investigadora del CIDOB

2 min
Carmen Claudín, experta en el món post-soviètic

BarcelonaCarmen Claudín és una de les principals especialistes d'Europa en espai postsoviètic. No dubta que darrere de la mort de Ievgueni Prigojin, dimecres al caure el seu jet privat, hi ha la mà del Kremlin.

Vostè ja havia advertit que després del motí del juny Prigojin tenia els dies comptats.

— És evident que Prigojin havia de pagar. Això havia de passar tard o d’hora. La reunió que Putin va tenir amb ell i els seus comandants cinc dies després del motí no era més que una posada en escena. Tenia dos objectius: tranquil·litzar Prigojin per fer creïble que podien arribar a un acord i encomanar-li alguna mena de missió que ell pogués fer. Li va fer creure que ell encara tenia una missió, que podria ser una contrapartida a canvi de perdonar-li la vida, i aquesta missió era preservar els interessos de Rússia a l'Àfrica. Si no Prigojin no se n'hauria refiat. I possiblement tenia informació delicada sobre Putin o sobre el funcionament del seu règim que era molt millor que no sortís a la llum. Putin també havia de guanyar temps per evitar la reacció dels simpatitzants de Prigojin. Però, a la llarga, Putin no li podia permetre continuar vivint. No hi ha cap altra hipòtesi realista: ni un accident, ni una potència estrangera, ni un dron ucraïnès.

Si ha estat una execució, reforça l'autoritat de Putin?

— Sí i no. D'una banda, demostra als que han de rebre el missatge que ell no perdona les traïcions, però, de l'altra, s’enfronta a un home que no deixa de ser gairebé un heroi nacional. Algú que de manera sinistra deia que defensava la pàtria abocant la sang dels seus nois a Ucraïna. I en aquest clima d'exaltació patriotera, que s’ha convertit en el discurs dominant a Rússia, castigar un heroi nacional és molt delicat. Molta gent estava d'acord amb Prigojin, encara que no van donar suport al seu cop. És evident que l’exèrcit regular rus no està a l'altura a Ucraïna i que d'alguna manera els wagnerites salvaven la cara de Rússia. I cal recordar que Prigojin no criticava Putin, ni crec que el volgués treure del poder: les seves bèsties negres eren el ministre de Defensa, Serguei Xoigú i el cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, i tots dos continuen sent molt impopulars. També els haurà de deixar de banda.

Quin impacte pot tenir la desaparició de la cúpula de Wagner a la guerra d'Ucraïna?

— No queda clar fins a quin punt tindrà repercussions sobre el terreny. A Ucraïna li va bé que Rússia sigui com una olla de pressió on no deixa de pujar la temperatura. Però no estic segura que tot plegat es faci notar al front. El que està fent l’exèrcit rus bàsicament és resistir, mentre que Ucraïna avança, però molt lentament.

Wagner, escapçada, té algun futur?

— Wagner s’ha convertit en el que és perquè Putin ho ha permès, perquè el Kremlin els ha mimat i els ha finançat. Tindrà el futur que Putin necessiti. És important que no només han fet desaparèixer Prigojin sinó a tota la cúpula. Però els mercenaris de base faran el que els diguin.

stats