Rússia assegura que el cap de Wagner viatjava en un jet que s'ha estavellat sense supervivents

Putin manté silenci sobre el sinistre que suposadament ha acabat amb la vida de Prigojin, que es va revoltar contra el Kremlin al juny

ARA
4 min
Yevgeny Prigozhin, cap del grup mercenari privat rus Wagner,

BarcelonaEl líder del grup de mercenaris rus Wagner, Ievgueni Prigojin, viatjava en un vol que s'ha estavellat a la regió russa de Tver, al nord de Moscou, sense supervivents, segons el regulador aeri rus, Rosaviatsiya. A l'avió, un jet privat, hi anaven nou persones més, segons ha informat l'agència de notícies TASS, citant el ministeri de Situacions d'Emergència rus. La identificació dels cossos, que estan carbonitzats, encara no s'ha pogut fer. El president rus, Vladímir Putin, ha intervingut aquest dijous per videoconferència a la cimera dels BRICS (els països amb economies emergents) que se celebra a Johannesburg, però no ha fet cap referència a la mort de Prigojin. Hores després, però, ha fet arribar el seu condol als familiars de les víctimes de l'accident, i ha assegurat que obrirà una investigació per deixar clares les causes del sinistre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la seu de Wagner a Sant Petersburg, diversos seguidors del líder dels mercenaris li han homenatjat amb flors i espelmes. Les autoritats russes han obert una investigació criminal sobre els fets. L'avió volava de Moscou a Sant Petersburg, la localitat natal de Prigojin. A bord hi havia set passatgers i tres tripulants. Segons l'agència de notícies TASS, abans de caure es van sentir dues fortes explosions. Rosaviatsiya ha assegurat que dins de l'avió també hi viatjava Dimitri Utkin (àlies Wagner), que era la mà dreta de Prigojin i qui realment s'encarregava de la formació dels mercenaris.

Des de la revolta que va protagonitzar la nit de Sant Joan amb els seus mercenaris, se suposava que el cap de Wagner havia negociat el seu exili a canvi de no ser empresonat, però no hi havia cap informació fidedigna del lloc on es trobava, més enllà de vídeos que ell mateix publicava. En va difondre un aquest dimarts, on deixava entendre que havia tornat a l'Àfrica perquè Rússia fes aquest continent "encara més lliure".

Al lloc on s'ha estavellat l'avió s'han trobat deu cossos i no hi ha confirmació, per ara, que el de Prigojin sigui un d'ells. Els serveis de salvament no han pogut identificar els cadàvers, que estan totalment carbonitzats. Per tant, caldrà fer una prova d'ADN per confirmar-ne la identitat. Amb tot, les autoritats russes han insistit que el líder de Wagner anava a l'avió.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha insinuat que Vladímir Putin podria estar darrere del sinistre. "A Rússia no passen gaire coses en què Putin no estigui darrere", ha dit. Biden ha assegurat no saber què ha passat, però no està sorprès. Rússia encara no ha fet declaracions sobre l'incident, mentre a Sant Petersburg, a la seu de Wagner, s'ha produït un homenatge als líders dels mercenaris.

Biden no és l'únic que situa el focus sobre Putin. Ucraïna també assenyala al líder rus i interpreten l'incident com un avís a les elits del país. A les xarxes socials es parla de diverses hipòtesis del que ha passat. Canals propers a Wagner asseguren que l'avió potser va ser abatut per la defensa antiaèria russa. En concret, Grey Zone ha destacat que Prigojin ha estat assassinat per "traïdors de Rússia". Altres diuen que l'aparell va ser víctima d'un atemptat amb bomba o que va ser abatut per un dron d'assalt enemic. El diari digital Gazeta.ru ha difós un vídeo on es pot veure com l'avió es precipita estrepitosament contra el terra, no gaire lluny d'uns habitatges rurals, i després es produeix una forta explosió. Així mateix, l'agència de notícies Reuters ha publicat fotografies del lloc del sinistre en què es veuen les restes d'un avió en flames al mig d'un camp.

Les restes d'un avió en flames a la regió de Tver, a Rússia, on suposadament viatjava el líder de Wagner.

El ministeri rus de Situacions d'Emergència ha informat que el sinistre ha tingut lloc a prop de la localitat de Kujenkino i que tres de les deu persones que viatjaven a bord de l'aparell eren tripulants. "Segons dades preliminars, totes les persones que anaven a bord han mort", ha assegurat. Per la seva banda, l'agència d'aviació russa ha anunciat que s'ha obert una investigació sobre el sinistre. En el moment del sinistre, el president rus, Vladímir Putin, participava en la regió fronterera de Kursk en una cerimònia oficial en ocasió del vuitantè aniversari de la batalla de Kursk, una de les més importants de la Segona Guerra Mundial entre els exèrcits soviètic i nazi. Després no s'ha pronunciat al respecte. Manté total mutisme.

Prigojin, que havia estat un dels homes de confiança de Putin, va protagonitzar una rebel·lió militar contra el Kremlin el 23 de juny. Es tractava del primer intent de cop d'estat en tres dècades al país. Les tropes de Wagner van arribar a controlar una de les ciutats més importants del sud de Rússia i seu de la divisió sud de l'exèrcit, Rostov del Don, i es van acabar retirant quan eren a uns centenars de quilòmetres de Moscou. Amb tot, la seva insurrecció va deixar debilitats Putin i el seu règim. Per això els analistes ja preveien que el president rus no l'hi perdonaria.

Després d'hores d'incertesa i alarma al país, Prigojin va decidir fer marxa enrere, després d'haver parlat per telèfon amb el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, que va actuar com a enviat de Putin. El president rus va acusar inicialment Prigojin d'haver traït Rússia, però després va acceptar que no fos processat, que abandonés el país i que es traslladés a Bielorússia. "El cas penal que es va obrir contra ell es tancarà i ell se n'anirà a Bielorússia", va anunciar aleshores el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. També va assegurar que els homes de Wagner que no havien participat en la rebel·lió signarien contractes amb el ministeri de Defensa rus, i que els que sí que hi van prendre part tampoc serien processats.

"Crec que Prigojin ha perdut la partida. No sé si estarà fora de joc, però sí en perill de mort. Aparentment, s’ha arribat a aquest acord i es respectarà durant un temps, però no m’estranyaria que de sobte, com ha passat amb altres oligarques i oponents, pateixi un accident. Jo crec que Prigojin viurà la resta de la seva vida amb la por que atemptin contra ell", deia Carmen Claudín, una de les principals especialistes sobre Rússia i Ucraïna a Espanya, en una entrevista a l'ARA l'endemà de la rebel·lió de Prigojin. Quan fa dos mesos de la insurrecció, s'ha produït l'accident.

stats