Internacional Rússia 24/08/2023

Utkin, el neonazi i primer Wagner que també anava a l'avió de Prigojin

Dmitri Utkin i la resta de la cúpula de l'empresa de mercenaris han desaparegut, cosa que deixa a l'aire la supervivència del grup

3 min
Pancartes amb les fotografies de Prigojin (esquerra) i Utkin (dreta) a la seu de Wagner a la ciutat russa de Novosibirsk.

BarcelonaLes autoritats russes asseguren que Dmitri Utkin també era entre els passatgers que van morir dimecres a l'estavellar-se el jet privat de l'oligarca rus Ievgueni Prigojin. Se'l considera el fundador de l'empresa de mercenaris, a la qual haurien batejat amb el seu àlies, Wagner, que ell havia triat en homenatge al compositor preferit de Hitler. Per al portal d'investigació Bellingcat, però, la seva figura era només una pantalla, un reclam per atreure més homes com ell a les files dels mercenaris i amagar qui hi havia realment darrere del grup: l'estat rus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els passatgers de l'avió que es va estavellar també hi havia Valeri Txekalov, a qui s'atribueix la direcció de l'imperi de negocis de Prijojin i que era responsable de la seva seguretat personal, així com Evgeni Makaria, un comandant de Wagner que també havia lluitat a Síria. A la llista de passatgers també hi consta Serguei Propustin, un veterà de la guerra de Txetxènia, que era el guardaespatlles de l'oligarca. En l'avió hi viatjava, doncs, tota la cúpula de Wagner, les seves figures més carismàtiques i les que tenien més poder econòmic i polític.

Txetxènia, Síria i Ucraïna

Nascut el 1970, Utkin era un neonazi declarat i fins i tot lluïa tatuades una esvàstica, insígnies de les SS i una àliga nazi. Segons el portal d'investigació Bellingcat, Utkin tenia una "fascinació obsessiva amb la història del Tercer Reich". Havia estat oficial en una unitat d'elit de la GRU, els serveis d'intel·ligència militar russos, i havia lluitat en les dues guerres de Txetxènia. Oficialment es va retirar, però segons la seva exdona trobava a faltar el camp de batalla i va marxar amb altres exoficials a Síria per combatre dins el Cos Eslau al costat del dictador Bashar al-Assad. L'octubre del 2013 els combatents russos van escapar per poc de ser acorralats pels rebels sirians i van haver de tornar a Moscou. Els seus comandants van ser jutjats i condemnats a tres anys de presó per activitat mercenària.

Poc després Utkin es va traslladar a Ucraïna, on va liderar el seu propi grup de mercenaris, que ja va prendre el nom de Grup Wagner. Se'l va veure per primer cop la primavera del 2014 a Crimea i després al Donbass ucraïnès, on va combatre al costat dels grups independentistes pro-russos de Luhansk, per la qual cosa va ser processat a Ucraïna, que creu que operava coordinadament amb l'estat major rus. També és a la llista de sancionats per la UE i els Estats Units pel seu paper a Ucraïna. El 2015 va tornar a marxar a Síria després d'haver seguit un entrenament especial a la base de Krasnodar. Molt reticent a les aparicions públiques, el 9 de desembre del 2016 el trobem per primer cop al Kremlin, on va ser convidat per celebrar el dia dels Herois de la Pàtria.

"Benvinguts a l'infern"

Quan va començar la invasió a gran escala d'Ucraïna, el febrer del 2022, Utkin va comandar les unitats de Wagner al país i fins al juny passat es presentava als canals de propaganda de Wagner com a comandant. No queda clar quin paper va tenir en la rebel·lió de Prigojin de la nit de Sant Joan, però segons algunes fonts ell dirigia personalment la columna de mercenaris que va avançar sobre Moscou després de prendre el quarter general de Rostov del Don. Després apareixeria en un vídeo des de Bielorússia, on el Kremlin li hauria permès exiliar-se després de la revolta evitant la presó. En l'enregistrament, Prijogin el presenta com a comandant i ell diu als seus combatents que el fracàs de la seva insurrecció "no és el final sinó només el principi d'una de les grans obres al món, que començarem aviat". I rebla, en anglès: "Welcome to hell".

stats