Internacional Rússia 22/02/2023

Putin busca "nous nivells de cooperació" amb la Xina contra l'aïllament internacional

El president rus rep el màxim responsable de la diplomàcia xinesa a l'espera que Pequín detalli la seva proposta de pau

ARA
3 min
El cap de la diplomàcia xinesa, Wang Yi, i el president rus, Vladímir Putin, a Moscou.

BarcelonaUn any després que Vladímir Putin i Xi Jinping signessin un acord de col·laboració "sense límits", Rússia i la Xina busquen ara "nous nivells de cooperació", en paraules del president rus, que aquest dimecres ha rebut a Moscou el cap de la diplomàcia xinesa, Wang Yi. "Les nostres relacions no sucumbiran a la pressió de tercers països", ha subratllat Wang, assegut davant del mandatari rus, en una trobada retransmesa per la televisió estatal russa. La reunió arriba dos dies abans del primer aniversari de la invasió russa d'Ucraïna a gran escala.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Wang, que és el director de l'Oficina de la Comissió d'Afers Exteriors del Comitè Central del Partit Comunista de la Xina –un càrrec per sobre del ministre d'Exteriors–, també s'ha entrevistat amb el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, i el secretari del Consell de Seguretat rus, Nikolai Pàtruixev. "Les crisis afecten les relacions, però poden ser oportunitats", ha dit Wang, que ha manifestat que la intenció del viatge a la capital russa és "enfortir i aprofundir" encara més les relacions bilaterals entre els dos països. "Per molt que canviï la situació internacional, la Xina ha estat i continua compromesa, juntament amb Rússia, a fer esforços per preservar la tendència positiva en el desenvolupament de les relacions entre les grans potències", ha dit.

Des que va començar la invasió, la Xina ha defensat la seva pretesa imparcialitat, tot i que en cap moment ha condemnat l'agressió; ha criticat les sancions occidentals contra Moscou, i s'ha convertit en un soci encara més important de Rússia en matèria comercial, especialment amb la compra de petroli rus. "Podríem assolir nous nivells de comerç aquest any", ha afirmat Putin.

La trobada arriba pocs dies després que el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, acusés Pequín d'estar estudiant enviar armes "letals" a Moscou per fer-les servir a la guerra a Ucraïna, tot i que el règim xinès ho ha negat.

Proposta de pau

Amb la reunió d'aquest dimecres, la bona entesa entre totes dues potències queda encara més palesa, malgrat que Pequín continua erigint-se en un actor neutral. El mateix Wang va anunciar el cap de setmana des de la Conferència de Seguretat de Munic que la Xina faria arribar a Moscou i Kíiv una proposta de pau. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va afirmar aquest dimarts que en tenia notícies, tot i que no ha rebut cap document oficial. El règim xinès va anunciar que el president, Xi Jinping, farà un discurs aquest divendres, en què s'espera que doni més detalls sobre la seva iniciativa per a la pau.

Segons l'agència Bloomberg, la proposta xinesa inclouria una crida a l'alto el foc i també a aturar els lliuraments d'armes occidentals a Ucraïna. L'únic que va avançar Wang va ser que hi inclouria la demanda que es respecti la integritat territorial –un concepte que Pequín ha remarcat des de l'inici de la invasió pels seus interessos en la disputa amb Taiwan–, l'oposició a l'ús d'armes bioquímiques i la protecció de les instal·lacions nuclears.

"Celebrem la disposició de la Xina de jugar un paper positiu en la resolució de la crisi ucraïnesa", ha afirmat la portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, que ha valorat l'"enfocament equilibrat" de la Xina respecte al conflicte. Segons Zakhàrova, el viatge de Wang a Moscou ha servit per demostrar que Rússia i la Xina comparteixen el mateix punt de vista pel que fa a molts dels problemes globals.

Bany de masses de Putin

Després del suport explícit de la Xina, Putin s'ha fet un bany de masses en un acte de gran format a la capital russa, on desenes de milers de persones s'han aplegat onejant banderes amb els colors del país i corejant lemes patriòtics. Des d'un gran escenari i acompanyat de militars, Putin ha lloat els soldats enviats al front ucraïnès: "Ells lluiten heroicament, amb coratge i valentia", ha arengat en un breu discurs, i ha assegurat que l'exèrcit rus "té el suport del país sencer".

L'acte, organitzat en commemoració del Dia dels Defensors de Rússia i l'aniversari de la invasió d'Ucraïna, s'ha celebrat a l'estadi Lujniki, amb capacitat per a unes 80.000 persones. Mitjans russos independents com Meduza han explicat que els últims dies s'havien difós per Telegram i altres xarxes socials anuncis per oferir diners (uns set dòlars) a les persones que hi anessin.

Biden promet protecció als països de l'Europa de l'Est: "Defensarem cada centímetre de l'OTAN"

El president dels EUA, Joe Biden, ha assegurat des de Polònia en una trobada amb els caps d'estat i de govern de diferents països de l'Europa de l'Est que garantirà la seva seguretat. "Defensarem cada centímetre de l'OTAN", ha afirmat pocs dies abans del primer aniversari de la guerra d'Ucraïna. El president estatunidenc també els ha agraït el lideratge que han jugat en el suport a les tropes ucraïneses i en el reforçament de l'Aliança Atlàntica. "Vostès ara es troben a la primera línia de la nostra defensa i saben el que està en joc, no només Ucraïna, sinó la llibertat de les democràcies d'Europa i de tot el món", ha dit Biden.


stats