Internacional Rússia 18/04/2023

Putin torna a Ucraïna i visita per sorpresa parts ocupades de Kherson i Lugansk

Zelenski també s'acosta a la línia de front a Avdiivka, un dels punts calents a l'est

ARA
3 min
El president rus, Vladímir Putin, en una visita a la regió ucraïnesa de Kherson, parcialment ocupada.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha tornat a Ucraïna en una visita sorpresa a les regions de Kherson i Lugansk, dues de les províncies ucraïneses annexionades il·legalment per Rússia el setembre de l'any passat. Aquesta és la segona vegada que el mandatari rus trepitja territori ucraïnès ocupat per les forces russes des que va començar la invasió, després que a mitjans de març fes una visita a Mariúpol. El Kremlin ha publicat aquest dimarts imatges de Putin a Kherson i Lugansk, tot i que ha detallat que el viatge va ser ahir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També aquest dimarts, l'oficina del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha difós imatges d'un viatge del mandatari a Avdiivka, a la regió de Donetsk, a prop de la línia de front, on viuen unes 1.800 persones, segons les autoritats ucraïneses. Zelenski s'ha reunit amb soldats "per agrair-los el servei i la defensa d'Ucraïna" i ha rebut informació de primera mà de la situació al camp de batalla, segons ha informat el govern. El president ucraïnès també ha visitat un hospital on s'ha trobat amb soldats ferits. Avdiivka ha estat un dels principals objectius de l'ofensiva d'hivern de Rússia, juntament amb Bakhmut, a uns 90 quilòmetres al nord, tot i que només ha fet petits avenços territorials.

El president ucraïnès visita Avdiivka, a la regió de Donetsk.

Putin, també amb soldats

De la visita de Putin a territori ocupat, la televisió estatal russa ha difós imatges del president baixant d'un helicòpter militar i saludant alts comandaments militars. Segons un comunicat del govern rus, el mandatari va assistir a una reunió del comandament militar a la regió de Kherson, que està parcialment ocupada per les tropes russes. Al novembre el ministeri de Defensa rus va ordenar la retirada dels seus soldats de la capital de la província, cosa que va suposar una derrota significativa per a Putin i un avenç important en la contraofensiva ucraïnesa per recuperar les parts ocupades del sud del país. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha especificat, en aquest cas, que el president no va anar acompanyat del ministre de Defensa, Serguei Xoigú, ni del cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, per una qüestió de seguretat.

Segons el Kremlin, Putin s'ha reunit, entre altres oficials, amb el coronel general Mikhaïl Teplinski, comandant de les tropes aerotransportades de Rússia. "Per a mi, és important sentir la vostra opinió sobre com s'està desenvolupant la situació, escoltar-vos i intercanviar informació", ha dit el mandatari rus als comandants militars.

Segons la intel·ligència britànica, Teplinski ha guanyat recentment un rol destacat a la guerra a Ucraïna: "Teplinski, comandant del cos de tropes aerotransportades de Rússia, probablement ha tornat a tenir un paper important a Ucraïna", va dir la intel·ligència militar del Regne Unit, que va afegir que aquest general "és probablement un dels pocs generals russos de rang superior àmpliament respectats per la base", informa Reuters.

Putin també va visitar el quarter general de la Guàrdia Nacional a la regió de Lugansk, a l'est d'Ucraïna, que el Kremlin va declarar que havia "alliberat" el juliol de l'any passat. En el vídeo difós per la televisió estatal es mostra el president regalant als militars una còpia d'una icona religiosa, amb motiu de la Pasqua ortodoxa, que l'Església ortodoxa russa va celebrar diumenge.

Atac al mercat central

Mentrestant, els atacs russos contra objectius civils a Kherson es mantenen. Aquest mateix dimarts, hores després de la visita de Putin, un atac de l'artilleria russa contra un mercat de la capital ha deixat un mort i nou ferits, segons han informat les autoritats regionals ucraïneses. Des que es van retirar de la capital, els soldats russos s'han mantingut a l'altra banda del riu Dnipró, des d'on bombardegen diàriament la ciutat, recuperada per les forces ucraïneses després de vuit mesos d'ocupació.

Les últimes hores, algunes informacions han apuntat a la possibilitat que les forces russes estiguin preparant la retirada d'algunes àrees de la regió de Kherson. Així ho ha afirmat la portaveu de les forces armades ucraïneses, Natalia Gumenyuk, basant-se en el fet que les tropes han estat empaquetant les seves pertinences i "roba civil".

El periodista del 'WSJ' continua a la presó

També aquest dimarts, la justícia russa ha decidit mantenir en presó preventiva el periodista del Wall Street Journal Evan Gershkovich, acusat d'espionatge. Un tribunal de Moscou ha rebutjat l'apel·lació de la defensa, després que Gershkovich hagi comparegut aquest matí en una audiència d'apel·lació contra el seu arrest.

Gershkovich no ha fet cap comentari en presentar-se a l'audiència, informen diferents agències. Des que va ser detingut el 29 de març, ha restat empresonat en un antic centre penitenciari que utilitzava el KGB, Lefortovo. La detenció de Gershkovich és la primera d'un periodista nord-americà des de fa gairebé 40 anys. El periodista és fill d'un jueu nascut a l'URSS que va abandonar el país el 1979 per traslladar-se a Occident.

stats