Internacional Rússia 10/11/2022

Rússia ordena la retirada de tropes de la ciutat clau de Kherson

Kíiv, que continua amb èxit la seva contraofensiva, opta de moment per la cautela davant l'anunci de Moscou

4 min
Voluntaris de la "Fundació Mundial per a Ucraïna" inspeccionen una antiga fortificació militar russa abandonada a la regió del nord de Kherson, 6 de novembre de 2022. La ciutat de Kherson, a la costa del mar Negre, va ser confiscada per Rússia el primer mes després de la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer.

BarcelonaEl ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha ordenat aquest dimecres la retirada de les tropes de la riba oest del riu Dnipró, on hi ha la capital de la regió de Kherson, en un moviment que podria suposar un punt d'inflexió a la guerra a Ucraïna. L'ocupació d'aquesta ciutat meridional va suposar el primer gran triomf de la invasió a gran escala de Vladímir Putin, ja que en molt pocs dies va aconseguir controlar una capital de província. De fet, era l'única capital que havia caigut a mans russes des del 24 de febrer. Ara, aquesta retirada representaria una derrota molt significativa per a Moscou.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El general Serguei Surovikin, comandant de l'exèrcit rus a Ucraïna, ho ha anunciat en un missatge a la televisió, argumentant que ja no és possible abastir la ciutat de Kherson, i ha dit que ha proposat replegar-se a la riba oriental del riu. Segons Surovikin, 115.000 persones han sortit de la riba oest de Kherson, després que les autoritats russes, inclòs Putin, hagin instat els veïns a evacuar-la durant les últimes setmanes. "Salvarem la vida dels nostres soldats i la capacitat de lluita de les nostres unitats. Mantenir-les a la riba dreta (oest) és inútil. Alguns es poden utilitzar en altres fronts", ha afirmat Surovikin.

Amb tot, Mikhaïlo Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha optat per la prudència, i ha afirmat a Reuters que "mentre no hi hagi banderes ucraïneses onejant a la ciutat de Kherson no té sentit parlar d'una retirada russa". Fa dies que l'exèrcit ucraïnès adverteix que les forces russes podrien fingir una retirada que podria suposar una emboscada. De fet, fa una setmana, les autoritats pro-russes a la regió ja van anunciar aquest moviment, en aquell moment sense la confirmació de Moscou.

"Era previsible"

L'exèrcit ucraïnès ha estat monitorant els signes d'una retirada russa, però no està convençut que les tropes russes tinguin la intenció real de sortir completament de la ciutat i els voltants. "Tenim senyals que s'estan retirant [...] Han fet volar ponts que haurien permès avançar a les nostres forces, i els veiem sortir dels nuclis de població, però en alguns hi deixen soldats per cobrir els seus moviments", ha afirmat a The New York Times el coronel Roman Kostenko, cap del comitè de defensa i intel·ligència del Parlament ucraïnès.

El fundador i president de la Societat d'Estudis Militars de Catalunya, Pol Molas, hi dona credibilitat, i considera que "era previsible" després de setmanes d'atacs limitats per part de les forces ucraïneses, reforçades amb l'enviament de míssils Himars des dels Estats Units. "La retirada és conseqüència d'aquesta estratègia de desgast", explica.

Molas indica que en aquest front Rússia hi tenia més de 20.000 efectius, que requerien 4.000 tones de subministrament diari. Però la destrucció de ponts per part de les tropes ucraïneses havia reduït la capacitat de subministrament fins a unes 1.200 tones. De fet, aquest mateix dimecres les forces de Kíiv han fet explotar el pont principal d'una carretera que surt de la capital de Kherson, a la ciutat de Darivka. "És comprensible que Moscou hagi optat per aquest plantejament, el que fa és guanyar temps perquè les forces estan desgastades i han d'esperar les noves lleves", afegeix.

Sobre la hipòtesi que els últims dies ha corregut, sobretot per les xarxes socials, sobre una evacuació de Kherson per llançar-hi després un atac tàctic amb armes nuclears, Molas ho descarta. "Portaria a una escalada que Rússia no podria controlar. A més, encara té eines de pressió suficients, com els atacs contra infraestructures energètiques. Seria contraproduent", conclou.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat que és "encoratjador" veure que les forces ucraïneses són capaces d'alliberar més territori, i ha fet valdre l'ajuda dels països occidentals. "Les victòries de l'exèrcit ucraïnès pertanyen als valents soldats ucraïnesos, però, per descomptat, el suport que reben del Regne Unit, dels aliats i socis de l'OTAN també és essencial", ha dit des de Londres, on s'ha reunit amb el nou primer ministre, Rishi Sunak.

Cop simbòlic i logístic

A més de ser l'única capital de província ocupada des de l'inici de la guerra, Kherson forma part d'una de les quatre regions que Rússia es va annexionar il·legalment fa poc més d'un mes després d'un simulacre de referèndum sense garanties. Perdre'n el control representaria una derrota simbòlica per al Kremlin. Però no només això, sinó que la regió proporciona a Moscou un corredor terrestre cap a la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014.

Molas assenyala que l'exèrcit rus es concentrarà a l'altra banda del riu Dnipró, on té les defenses ben preparades, i intentarà, sobretot, mantenir Nova Kakhovka, on hi ha una presa que fa arribar l'aigua a Crimea, una infraestructura crítica.

La regió de Kherson, que abans de la guerra tenia una població de més d'1 milió d'habitants, té sortida al mar Negre. Recuperar-la ajudaria Kíiv a reprendre el control d'una part de la costa d'un mar que suposa una artèria crítica per a les seves exportacions de productes agrícoles, ara subjectes a un acord amb Rússia gràcies a la mediació de les Nacions Unides i Turquia.

stats