Internacional 03/11/2022

Rússia anuncia que retirarà les seves tropes de la regió de Kherson

Un representant de l'administració ocupant russa diu que marxen però la caiguda de la ciutat no ha estat confirmada oficialment

ARA
2 min
Un soldat ucraïnès a la regió de Khèrson, al sud d’Ucraïna.

BarcelonaLes autoritats russes a la regió ucraïnesa de Kherson han anunciat aquest dijous una retirada dels seus efectius de tota la riba occidental del riu Dniéper, una zona on hi ha també la localitat de Kherson, la primera gran ciutat que va caure en mans russes a l'inici de la invasió. Tot i que el bàndol ucraïnès no ho ha confirmat i fins ara el moviment no ha estat verificat, algunes imatges penjades a les xarxes socials apunten que la zona nord de la ciutat de Kherson ja hauria estat abandonada pels soldats russos i que algunes de les banderes russes que onejaven en edificis públics s'estarien retirant. Si es confirmés, es tractaria d'una de les pitjors derrotes fins ara per a l'exèrcit rus i podria suposar un punt d'inflexió en la guerra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment, però, les autoritats ucraïneses i els analistes occidentals no s'han pronunciat sobre aquesta suposada retirada de les tropes russes, i Moscou tampoc ha confirmat que els seus efectius estiguin marxant d'aquesta regió. De fet, el govern de Kíiv ha informat que continuen els enfrontaments en aquesta zona i s'ha mostrat recelós amb l'anunci de les autoritats russes: tem que en realitat les forces del Kremlin estiguin preparant una trampa a les ucraïneses, i que les imatges difoses a les xarxes socials siguin una simple manipulació.

"Pot tractar-se d'una provocació per crear la impressió que aquestes posicions han estat abandonades i que és segur entrar-hi, mentre [les tropes russes] es preparen per a un combat carrer per carrer", ha declarat la portaveu del comandament militar sud d'Ucraïna, Natalia Humeniuk. "Nosaltres continuem combatent en direcció a Kherson, malgrat que l'enemic està intentant convèncer-nos que estan abandonant les seves posicions i generant l'efecte d'una evacuació total", ha afegit. En canvi, el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, s'ha mostrat convençut que les tropes ucraïneses podran recuperar Kherson aviat.

"Molt probablement les nostres unitats, els nostres soldats, marxaran cap a la riba est" del Dniéper, havia anunciat aquest matí Kiril Stremousov, subadministrador civil rus de la regió de Kherson, en una entrevista a un mitjà pro Kremlin, segons Reuters. L'oficial rus, de fet, ha demanat als civils de Kherson que abandonin la ciutat immediatament. Aquesta àrea inclou la ciutat de Kherson, capital de la regió homònima i l'única gran ciutat que Rússia ha ocupat sense arrasar-la prèviament des que la guerra va començar el febrer passat. Així mateix, en aquesta zona hi ha una presa enorme que travessa el riu Dniéper i que controla el subministrament d'aigua a Crimea, la península ocupada i annexionada per Rússia des del 2014. Per això, les autoritats ucraïneses desconfien tant de l'anunci de retirada.

La potent contraofensiva ucraïnesa en el front sud del país fa setmanes que té les topes russes de la zona contra les cordes. Malgrat això, a finals de setembre el Kremlin va declarar la regió de Kherson, juntament amb les de Zaporíjia (també al sud) i les de Lugansk i Donetsk (a l'est) zones annexionades a Rússia. Però després d'aquell anunci els soldats russos es van veure sobrepassats i la mateixa administració russa va iniciar una evacuació de civils cap a territoris a dins de Rússia. Aquesta mateixa setmana Rússia ha continuat evacuant civils de la regió, uns trasllats que el govern de Kíiv considera deportacions forçoses.

stats