Internacional Rússia 18/03/2023

Putin fa una visita sorpresa a Crimea l'endemà de l'ordre de detenció internacional

El president rus commemora el novè aniversari de l'annexió il·legal de la península ucraïnesa, rebutjada per la gran majoria de països

ARA
2 min
El president rus, Vladímir Putin, en una visita sorpresa a Crimea aquest dissabte.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha fet una visita sorpresa aquest dissabte a Crimea, coincidint amb el novè aniversari de l'annexió il·legal de la península ucraïnesa, segons han informat mitjans estatals. Ha fet el viatge l'endemà que el Tribunal Penal Internacional emetés una ordre d'arrest contra ell acusant-lo de ser responsable de crims de guerra comesos a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'annexió de Crimea no és reconeguda per la gran majoria de països del món i, per tant, la consideren part del territori ucraïnès, igual que el govern de Kíiv. Crimea, a més, és un dels elements clau de la guerra a Ucraïna. Kíiv té el propòsit de recuperar el territori i Moscou tem que els combats del sud i l'est del país es puguin estendre cap a la península, d'enorme valor estratègic per al Kremlin.

Putin ha visitat una escola d'art i un centre infantil als afores del port de Sebastòpol, la principal base de la flota russa del mar Negre. Oficialment estava previst que Putin commemorés l'aniversari amb un vídeoconferència, però finalment s'hi ha presentat en persona, conduint un cotxe ell mateix després de recórrer 1.800 quilòmetres amb avió des de Moscou, segons ha afirmat el governador de Sebastòpol, Mikhaïl Razvozhaev, al seu canal de Telegram.

La protecció de Crimea s'ha convertit en un dels objectius principals del Kremlin. "Òbviament, ara els problemes de seguretat tenen la màxima prioritat per a Crimea i Sebastòpol", va dir Putin divendres. "Farem tot el necessari per evitar qualsevol amenaça", va afegir.

En el marc d'aquest esforç de defensa, la flota russa del mar Negre va col·locar mines aquest divendres al litoral de Crimea, informa Efe. Segons va informar la flota en un comunicat, cinc vaixells van sembrar mines d'instrucció, sense càrrega explosiva, a les "rutes de possibles accions de les forces enemigues a les proximitats de la costa de la península".

L'acord per exportar gra, renovat

Paral·lelament, aquest dissabte Rússia, Ucraïna, Turquia i les Nacions Unides han acordat allargar l'acord per facilitar l'exportació de gra ucraïnès a través del mar Negre. Després de dies d'informacions contradictòries, l'ONU ha confirmat la renovació de l'acord, però no ha detallat durant quant de temps. Amb tot, els últims dies havia insistit que els allargaments previstos en l'acord inicial, signat el juliol de l'any passat, eren sempre de quatre mesos.

Però Rússia ha insistit aquesta setmana que només acceptaria un allargament de dos mesos i que qualsevol pròrroga més enllà de mitjans de maig dependria de l'eliminació d'algunes de les sancions occidentals. Una portaveu del ministeri de Defensa rus ha afirmat que havia notificat a les altres parts que l'acord s'ha prorrogat per 60 dies, mentre que un ministre ucraïnès ha parlat de 120 dies. La confusió continua, però es pot donar per fet que el pacte, clau per no agreujar encara més la crisi alimentària en països pobres, es manté com a mínim durant dos mesos més.

stats