De safari a Washington: dues zebres perdudes campen als afores de la capital nord-americana

Desenes de veïns surten a buscar els animals, que es van escapar d'una granja, només per fotografiar-los

3 min
Unes zebres pasturant en una granja al sud de Maryland

WashingtonNo és gens inusual, des de fa algunes setmanes, trobar-te a poc més de 30 quilòmetres al sud-est de Washington expedicions de gent equipada amb binocles i càmeres fotogràfiques, amb ànims més semblants als que fan safaris africans que als habitants dels afores d'una gran ciutat. Però tampoc és gaire habitual que a poc més de 30 quilòmetres al sud-est de Washington hi hagi zebres fugitives que campen lliurement per l'àrea metropolitana de la capital del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'aventura va començar fa uns tres mesos, quan tres zebres es van escapar d'una granja d'animals exòtics. Als boscos i zones semirurals dels voltants de Washington és usual trobar-hi cérvols i alguna guineu, però mai ningú s'hauria pensat que s'hi podrien trobar aquestes espècies ratllades.

Les tàctiques per atreure-les i atrapar-les s'han basat en una única premissa: temptar-les i acorralar-les. Plans més agressius, com anar de cacera amb tranquil·litzants i cordes, són massa perillosos, tant per als animals com per als veïns. Així, l'estratègia de paciència i serenor, que de moment no ha donat cap fruit, està fent les delícies dels habitants del comtat.

Les batudes ciutadanes no són per trobar-les sinó per veure-les, fotografiar-les i animar-les a seguir la seva vida en llibertat. N'hi ha que en segueixen tots els rastres a les xarxes socials, indaguen entre fotografies i vídeos dels que les han vist, dissenyen patrons de conducta dels animals i dediquen hores a esperar, amb uns binocles i els dits creuats, per veure-les.

Cada vegada que algú les troba els informatius de les televisions locals dediquen infinitat de minuts per reproduir-ne les imatges, esbrinar on es van gravar, entrevistar l'afortunat. Han sorgit comptes a les xarxes socials (@MarylandZebras) per adoptar la seva identitat i comentar l'actualitat local des de la seva mirada. "Només es tracta d'animar els més dèbils", deia a la premsa local el creador del compte, Irfan Hussein. L'últim albirament penjat al compte era del 5 de novembre.

Una d'elles va morir per una trampa il·legal

Amb el pas dels dies, però, ha anat agafant un aspecte dramàtic, i el que era una història de felicitat i llibertat s'ha convertit en una tragèdia en construcció. El gir de guió inesperat va ser a mitjans d'octubre: una de les tres zebres fugitives va morir deshidratada després de quedar atrapada en una trampa il·legal. A més, dies després les autoritats confirmaven que a dins de la granja d'on s'havien escapat hi havia el cadàver d'una altra zebra, morta per la desídia i el descuit de l'amo.

El trasbals va ser enorme. El propietari de la granja, Jerry Holly, s'ha convertit en enemic públic número u. Se l'ha acusat de tres delictes de crueltat animal, pels quals podria ser condemnat a noranta dies de presó o a mil dòlars de multa per cada infracció. No era la primera vegada que cometia una imprudència i maltractava animals: de fet, va confessar que quan va saber que les zebres havien fugit va decidir que no tenia cap intenció de recuperar-les.

El dilema és què cal fer amb les dues zebres que encara volten en llibertat, fugitives del tracte descuidat del que va ser el seu amo. Els experts asseguren que no deuen estar patint gaire: s'alimenten d'herba i viuen la mar de bé allunyades del brogit i el trànsit humà. De fet, no es creu que mai marxin gaire lluny de la granja d'on van fugir.

Les autoritats estan disposades a seguir-les buscant per tornar-les a la seva llar d'origen, i l'últim pla, el que hauria de ser definitiu, és posar petits grupets de zebres repartides per la zona on se les ha vist per si, en un atac d'enyorança, decideixen tornar pel seu propi peu.

stats