Internacional 08/08/2019

Salvini dona per trencada la coalició de govern a Itàlia

Demana que es convoquin eleccions anticipades

Ara
2 min
Matteo Salvini, aquest dijous en el moment que pujava al seu vehicle a Roma.

BarcelonaEl vicepresident i ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, dona per trencada la coalició de govern amb el Moviment 5 Estrelles (M5E), i dijous va demanar al primer ministre, Giuseppe Conte, que convoqui eleccions anticipades. Les divergències entre els dos socis de govern han crescut durant els últims dies, sobretot arran de la discussió al Parlament del projecte per construir una polèmica línia de tren d’alta velocitat que uneixi la ciutat italiana de Torí amb la francesa de Lió. El Moviment 5 Estrelles va votar dimecres en contra de completar aquesta obra i va demanar trencar el tractat firmat amb França fa vint anys sobre aquesta infraestructura. Això va ser la gota que va fer vessar el got al govern de coalició.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Acudim immediatament al Parlament per constatar que no tenim ja una majoria [de govern], com demostren la votació del tren d’alta velocitat i els repetits insults a mi i a la Lliga per part dels nostres aliats ”, va dir Salvini en un comunicat que va fer arribar al primer ministre Conte. El líder de la ultradretana Lliga també va opinar que és moment de “donar ràpidament la paraula als electors”, deixant clara la seva disposició a la convocatòria d’unes eleccions anticipades.

El líder del M5S i també vicepresident italià, Luigi Di Maio, va reaccionar de forma immediata. També va defensar la celebració d’eleccions, però una vegada el Parlament hagi aprovat al setembre una de les mesures estrella del seu partit: reduir el nombre de senadors i diputats, cosa que també permetrà reduir, de retruc, la despesa de les arques públiques. “Estem preparats, el poder no ens interessa i mai ens ha interessat. Però una cosa és certa: quan prens el pèl al país i als ciutadans, abans o després ho pagues”, va advertir Di Maio, dirigint-se clarament al seu soci de govern.

La coalició de govern a Itàlia fa dies que trontolla, després de mesos de polèmiques i tensions. Dimecres les divergències van quedar especialment paleses en la votació d’una sèrie de mocions sobre la línia d’alta velocitat: el M5E hi va votar en contra, i la Lliga, a favor. Arran d’això, dijous els dos socis de govern van reunir-se d’urgència per tractar la crisi interna. La trobada va resultar infructuosa. “És inútil seguir a força de picabaralles, com en les últimes setmanes”, va afirmar Salvini. Els italians “necessiten certeses i un govern que faci coses”, va afegir.

El líder ultradretà va opinar que “les vacances d’estiu no poden ser una excusa per perdre el temps”. “Els parlamentaris poden tornar a treballar la setmana que ve, com han fet milions d’italians”, va etzibar. El Parlament ha tancat les portes per les vacances estivals i ara es desconeix quan es podria sotmetre el govern de Conte a una votació de confiança. Es dona la circumstància que dijous el diari Corriere della Sera va publicar un sondeig de l’institut Ipsos segons el qual la Lliga obtindria el 36% dels vots a les pròximes eleccions i aconseguiria un suport del 50,6% formant coalició amb el partit d’ultradreta Germans d’Itàlia i la conservadora Força Itàlia, de Silvio Berlusconi. En definitiva, no hauria de dependre del M5E.

stats