Internacional 12/01/2015

Sarkozy es va 'colar' a la primera fila de la marxa de París

L'expresident va ignorar les indicacions de protocol, que el van ubicar en un segon pla, i es va fer un forat a la primera fila

Ara
2 min

BarcelonaParís, consternada per tres dies de violència, va viure diumenge una de les grans manifestacions de la seva història. I, com era potser previsible, aquest caràcter històric va ser aprofitat per molts líders polítics. Més que els periodistes del 'Charlie Hebdo', que acabaven d'enterrar els seus companys, els protagonistes de la marxa van ser els líders d'arreu del món desplaçats a París per ser presents a la manifestació de repulsa. Tots volien sortir a la foto. I alguns, per aconseguir-ho, no van dubtar a fer-se un lloc amb els colzes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El problema és que, justament perquè desenes de càmeres apuntaven la capçalera de la marxa, qualsevol moviment quedava enregistrat. I enregistrats han quedat els esforços de l'expresident Nicolas Sarkozy per abandonar la segona fila de la marxa, on havia estat ubicat pels serveis de protocol, i fer-se un forat al davant, al costat dels principals líders i ben situat pels objectius de fotoperiodistes i càmeres de televisió. Avui, les xarxes es mofen dels esforços de Sarkozy per situar-se a primera fila.

La ubicació dels polítics en la marxa no era fruit de l'atzar. Mai no ho és, però aquesta vegada encara menys. Amb tants líders mundials presents a la marxa, tots ells desitjosos de captar l'atenció de les càmeres, els serveis de protocol de l'Elisi van tenir feina a l'hora de dissenyar qui es col·locava a on. El president Hollande hi caminava al capdavant, al centre. A partir d'aquí, la col·locació de la resta de personalitats era un complicat joc d'escacs. En aquest delicat tauler els responsables de protocol van decidir situar Sarkozy en la segona fila, la mateixa on desfilaven el primer ministre francès, Manuel Valls, i el president del Senat, Gérard Larcher.

Els líders van arribar junts en autocar a la capçalera de la manifestació. Un vídeo mostra el moment en què arriben i se situen allà on els diuen. Sarkozy intenta col·locar-se a la capçalera, al costat de l'alcaldessa de París, i a prop del president Hollande. No ho aconsegueix, perquè ràpidament un membre de protocol li indica que ha d'anar més enrere. Sarkozy, amb una expressió entre sorpresa i contrariada, li fa cas. Però per poc temps. L'expresident comença a caminar al lloc que li han destinat, però aprofita un obstacle —hi havia semàfors i petites andanes— per situar-se a primera fila entre el president de Mali, Boubacar Keita, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Com si encara fos, doncs, el cap d'Estat. La seva irrupció va ser tan sobtada que un dels guardaespatlles de Netanyahu el mira sorprès. Poc després, apareix al seu costat la seva esposa, Carla Bruni. Paradoxalment, algú va tornar Sarkozy al seu lloc: en la fotografia final dels líders l'expresident ja no apareix a primera fila.

stats