“Segurament veurem Merkel fent el discurs de Cap d’Any”

Entrevista a Klaus-Jürgen Nagel, analista i professor a la UPF, amb les claus dels comicis

2 min
Angela Merkel deixarà la cancelleria després de 16 anys liderant Alemanya.

BarcelonaL'anàlisi dels primers resultats de les eleccions alemanyes d'aquest diumenge amb l'investigador alemany Klaus-Jürgen Nagel, analista i professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

¿Els socialdemòcrates són els guanyadors dels comicis i, per tant, els que tenen més opcions d'encapçalar el futur govern?

Sí, jo diria que sí. Ara per ara és el grup que surt més ben posicionat per acabar encapçalant el futur govern alemany. I no només per nombre de vots, també perquè en surt reforçat políticament: la CDU d’Armin Laschet ha obtingut els pitjors resultats de la seva història i això s’haurà d’analitzar per trobar-hi explicacions i culpables. A l’hora de formar coalicions, doncs, Olaf Scholz pot dir que ell ha guanyat la pugna amb Laschet.

Com s’explica aquesta derrota històrica de la CDU?

Crec que no s’ha gestionat bé la marxa i la successió d’Angela Merkel. Ha sigut un procés lent, amb entrebancs importants, com quan la candidatura d’Annegrett Kramp-Karrenbauer va fracassar i es va haver de retirar el febrer del 2020 després de l’escàndol a Turíngia. A més, Scholz ha sabut vendre’s com la imatge de continuïtat de Merkel. Tot i no ser del mateix partit polític, els alemanys saben que ell ha estat governant amb Merkel [gràcies a la coalició de govern actual] i, de fet, Scholz ha reiterat que per aquest mateix motiu a ell ja el coneixen. A Laschet no tant.

Quina coalició veu més probable?

N’hi ha dues: la del Semàfor (SPD+FDP+Verds) o la de Jamaica (CDU+Verds+FDP). Ara per ara em decanto per la primera. La clau la tindran els liberals de l’FDP, perquè els Verds ja havien anticipat que pactarien amb els socialdemòcrates i, per tant, prefereixen la coalició Semàfor. Ara, si l’FDP entra al govern, Scholz haurà de donar-los alguna cosa a canvi i crec que això serà la clau de les negociacions. El problema per a l’SPD és que el tripartit d’Esquerres sembla impossible pels mals resultats de L’Esquerra: si tingués aquesta opció, Scholz podria fer pressió als liberals i dir-los que si no volen formar coalició, ell marxa amb els Verds i L’Esquerra. Ara no ho podrà fer i, per tant, els liberals tenen la clau i en poden treure rèdit.

Sembla, doncs, que les negociacions seran llargues. Quan creu que tindrem nou govern?

És la pregunta del milió. En les últimes eleccions, el 2017, Angela Merkel va trigar 171 dies a formar govern, que no són pocs. Crec que ara trigarem més. No m’estranyaria gens que el discurs de Cap d’Any el faci, un cop més, Merkel [perquè encara no hi haurà executiu]. Mentrestant, la cancellera haurà de governar en funcions, fins que el Parlament no voti i aprovi el seu substitut.

stats