Internacional 10/08/2021

El Senat dels Estats Units aprova un gran paquet d'un bilió de dòlars per a infraestructures

Anirà destinat a reconstruir carreteres i ponts en deteriorament i a finançar noves iniciatives de resistència climàtica i banda ampla

ARA
2 min
La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, arriba al Senat per votar sobre el paquet d'un bilió de dòlars

El Senat dels EUA ha aconseguit els vots per aprovar aquest dimarts un projecte de llei d’infraestructura d’1 bilió de dòlars, uns 800.000 milions d'euros, un dels més grans de les últimes dècades, per reconstruir infraestructures de transport com carreteres i ponts obsolets, millorar la xarxa elèctrica i de distribució d'aigua i la xarxa d'internet d'alta velocitat. La votació ha tirat endavant amb el vot de la majoria demòcrata i de 20 senadors republicans. A més, els demòcrates llancen el debat sobre un nou marc pressupostari de 3,5 bilions de dòlars en inversions addicionals destinats a polítiques socials per combatre la pobresa i la desigualtat que afectaria tots els sectors de l'economia nord-americana i que s'hauria d'aprovar a la tardor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta primera partida ha estat en gran part negociada per un grup de deu republicans i demòcrates del Senat i funcionaris de la Casa Blanca i ara passarà a la Cambra de Representants, controlada pels demòcrates, per ser considerada aquesta tardor. La presidenta de la Cambra, Nancy Pelosi, i els gairebé cent membres de Progressive Caucus, ja han dit que no la votaran fins que el Senat no aprovi el projecte de llei de política social de 3,5 bilions de dòlars, que és més ambiciós.

Aquesta iniciativa no preveu un augment en el sostre del deute, de manera que part dels recursos partiran de l'augment dels impostos a les grans fortunes, i està orientada perquè a finals d'aquest any el Congrés elabori una legislació que permeti elevar la inversió en sanitat, cura de menors i gent gran, educació i canvi climàtic.

La iniciativa ha comptat amb el suport dels legisladors dels dos partits i, segons Reuters, diverses enquestes han assenyalat que la majoria dels nord-americans aproven el projecte, ja que moltes comunitats rurals podran obtenir un servei d’internet de banda ampla, cosa que pot potenciar les seves economies.

El senador demòcrata Gary Peters, que representa Michigan, l'estat on més automòbils es fabriquen, va dir durant el debat de dilluns: "Això no només ens situarà en un camí cap a un futur més sostenible, sinó que també ajudarà a fer créixer el sector fabricant nacional nord-americà".

Els republicans, malgrat ser favorables al projecte, rebutgen el pla pressupostari dels demòcrates, el qualifiquen de pèrdua de diners i prometen oposar-s’hi, tot i que els demòcrates l'aproven sense els seus vots mitjançant un procés que anomenen reconciliació pressupostària, un procediment de majoria simple que els permet avançar el pla pressupostari aquesta setmana i aplicar la legislació a finals d'any.

stats