Rússia
Internacional 11/05/2021

Set alumnes i dos adults moren en un tiroteig en una escola de Kazan

L'autor de la matança és un noi de 19 anys que havia estudiat al centre i que ja han detingut

3 min
Familiars de les víctimes a les portes de l'escola on ha tingut lloc el tiroteig

SabadellNou persones han mort aquest dimarts al matí en un tiroteig que ha tingut lloc en una escola de la ciutat de Kazan, situada a uns 700 quilòmetres a l'est de Moscou. Les víctimes són set alumnes (quatre nens i tres nenes), una professora i una altra treballadora del centre, i segons les autoritats 21 persones (18 infants i 3 adults) han hagut de ser traslladats a l'hospital amb ferides per arma de foc i ossos trencats, entre altres. Com a mínim sis alumnes són a la unitat de cures intensives en estat crític.

Segons ha explicat Rustam Minnikhanov, president de la República de Tatarstan (amb capital a Kazan), l'autor del tiroteig ha sigut un antic alumne del centre, de 19 anys, que "estava registrat oficialment com a propietari d'armes". El noi, que posteriorment ha sigut identificat com a Ilnaz Galiàiev, l'ha arrestat la policia just després dels fets davant l'escola. Minniakhanov s'hi ha referit com a "terrorista", tot i que no hi ha indicis que els fets tinguin cap motivació política, i ha remarcat que no hi havia constància que cap altra persona hagués estat involucrada en l'atac. Segons Reuters, en un perfil a les xarxes socials que suposadament pertanyia a l'assaltant i que s'ha bloquejat, el noi es presentava com una divinitat assedegada de sang i afirmava que tenia intenció de matar "un gran nombre" de persones abans de suïcidar-se.

Segons ha explicat un dels mestres al diari local Tatar Inform, el tiroteig ha tingut lloc al tercer pis de l'escola 175, un edifici de quatre plantes situat a la perifèria de Kazan i construït fa quinze anys. "Hem sentit el so dels trets a l'inici de la segona classe. Tots els professors hem tancat els alumnes a les aules", ha dit. Segons l'agència de notícies russa TASS, en el moment de l'assalt hi havia a l'escola 714 nens i una setantena de treballadors, entre els quals 52 professors.

Més control sobre les armes

Hores després de l'atac el president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat al cap de la Guàrdia Nacional, Víctor Zólotov, que "elabori amb urgència una nova normativa sobre els tipus d'armes que es poden vendre a la població", segons ha explicat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. "A vegades es registren com a armes de caça armes que en alguns països es fan servir com a armes d'assalt", ha argumentat Peskov, i ha afegit que els fets de Kazan obliguen a "analitzar l'eficàcia de les mesures adoptades amb anterioritat".

Segons el diputat Aleksandr Khinshtein, de Rússia Unida (el partit de Putin), Galàiev va obtenir el permís d'armes fa menys de dues setmanes, el 28 d'abril. L'arma utilitzada en el tiroteig era una escopeta de caça semiautomàtica.

L'atac a l'escola de Kazan és el més greu d'aquestes característiques a Rússia des de l'octubre del 2018, quan un estudiant va matar vint persones i en va ferir 50 en un tiroteig en un institut de la ciutat de Kertx, a la península de Crimea (annexionada a Rússia des del 2014). Entre els antecedents cal recordar també el tràgic assalt a l'escola de Beslan, a Ossètia del Nord, perpetrat per un comando txetxè entre l'1 i el 3 de setembre del 2004: després de 52 hores de segrest, l'entrada al centre de les forces de seguretat russes va desembocar en una massacre en què van morir 334 persones (entre les quals 186 nens) i 700 més van resultar ferides.

stats