Internacional 10/05/2017

Hamon crearà el seu propi moviment després de les legislatives

El líder socialista també ha atacat Valls pel seu "oportunisme" després que l'ex primer ministre anunciés que vol presentar-se a les eleccions del juny amb la plataforma En Marxa

Ara
2 min
Benoît Hamon, durant la nit electoral de la primera volta de les presidencials.

BarcelonaEl candidat del Partit Socialista (PS) francès a les eleccions presidencials, Benoît Hamon, que va treure només un 6% dels vots a la primera volta, ha anunciat aquest dimecres que crearà el seu propi moviment el proper 1 de juliol, després de la celebració de les eleccions legislatives del juny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El seu objectiu, amb la creació d'aquest nou moviment, és "regenerar l'esquerra més enllà dels partits", de manera que no abandonarà el PS, segons ha explicat aquest matí en una entrevista a l'emissora France Inter. El líder socialista vol "reconstruir una esquerra inventiva que superi les etiquetes polítiques". Ho farà, ha matisat, defensant les idees que ja portava a la campanya de les presidencials, que vol recuperar després que el PS abandonés, ahir, algunes de les seves propostes de cara a les eleccions legislatives.

En la mateixa entrevista, el líder socialista ha criticat durament el seu excompany de partit i exprimer ministre amb François Hollande, Manuel Valls, que és, segons Hamon, un "oportunista".

Valls va anunciar aquest dimarts per sorpresa que volia presentar-se a les eleccions legislatives amb la formació del guanyador de les presidencials, Emmanuel Macron, que va ser, també durant el mandat d'Hollande, ministre d'Economia.

L'exprimer ministre socialista Manuel Valls.

Quan va fer aquest anunci, Valls va dir que el PS i la resta de "vells partits" o estan morint o estan morts.

Hamon, que va guanyar les primàries davant Valls, havia reconegut que "és tot molt trist, és el final d'un cicle del qual jo, com a candidat a les presidencials, en tinc una part de responsabilitat". De totes maneres, ja havia anunciat que la seva intenció era reconstruir l'esquerra; amb Valls o sense: "Crec que ho podem fer. Hi tinc fe, i aquesta fe és més prometedora que l'oportunisme compulsiu d'alguns".

Problemes per a Valls

De moment, però, tot i l'anunci de Valls de voler concórrer a les legislatives amb En Marxa, aquest moviment assegura que l'ex primer ministre incompleix els criteris que ha establert el nou president francès, Emmanuel Macron.

"La nostra comissió nacional d'investidura no pot analitzar la candidatura de Manuel Valls perquè no està afiliat al nostre partit. Per tant, de moment, Valls no compleix els nostres criteris", ha dit el responsable de la comissió d'investidures d'En Marxa, Jean-Paul Delevoye, aquest dimecres.

stats