ELECCIONS A PORTUGAL
Internacional 06/10/2019

Els portuguesos fan confiança a António Costa

El socialista aposta per un nou 'geringonça', mentre els ultres entren per primer cop al Parlament

Marta Rodríguez
3 min
António Costa saluda en la compareixença davant de la militància per comentar i celebrar els resultats electorals

Enviada especial a LisboaHi haurà geringonça 2. Els portuguesos han donat aquest diumenge confiança al Partit Socialista per continuar governant, però amb el missatge que no ho podran fer sols i, per tant, hauran de tornar a necessitar de pactes. El primer ministre en funcions, António Costa, ha confirmat la seva aposta per mantenir l'aliança amb els dos socis de l'esquerra, el Bloc d'Esquerra i el Partit Comunista, que han perdut suport popular. "Als portuguesos els ha agradat geringonça i volen la seva continuïtat però amb un Partit Socialista reforçat", ha dit per deliri dels simpatitzants i militants que feia quatre hores que l'esperaven per cantar-li "victòria, victòria".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La victòria d’António Costa a les urnes li dona 106 diputats, a 10 de la majoria, suficients per, si vol, pugui prescindir d’un dels socis que li han donat l’estabilitat necessària per tirar endavant una legislatura que va començar amb un efímer executiu de les dretes, guanyadores l’octubre del 2015. Costa, en una compareixença passada la mitjanit davant de la militància, ha apuntat la seva intenció de renovar la fórmula perquè és la "lectura òbvia" que s'extreu dels resultats.

Per a Costa, les urnes han avalat l'estabilitat que és "essencial per a la credibilitat internacional", ha afirmat i que a casa "és un generador de creixement econòmic per reduir la precarietat i garantir els drets socials".

Portugal fa confiança a António Costa

La radiografia electoral deixa una derrota dels conservadors, que aquest cop es presentaven per separat, però que junts no sumen ni el 33%. El PPD-PSD, el referent de la dreta al país (una mena de PP espanyol) no arriba al 29% dels vots, el resultat més baix des del 1983, i es queda amb 77 escons, que sumats amb els cinc dels democristians del CDS-PP no donen més opció que continuar a l'oposició. Els democristians han tocat fons i la seva líder, Assunção Cristas, no ha esperat ni a conèixer els primers resultats amb vot real per anunciar la seva renúncia i un congrés extraordinari a la mateixa hora que els socialistes celebraven a parts iguals tant la seva victòria com la “derrota històrica de la dreta”.

Costa és l’únic dels tres candidats del govern geringonça que treu rendiment electoral d’una fórmula que, malgrat que s’iniciava amb el desavantatge de la desconfiança interna, ha sigut capaç de resistir crisis i pressions. Tant el Bloc d’Esquerra com el Partit Comunista tenien assumit que donar suport parlamentari als socialistes podria passar-los factura a causa de votants descontents perquè no s’ha fet prou per desfer les destrosses socials i econòmiques de les retallades o per l’efecte del vot útil cap als socialistes. I així va ser. Els bloquistes, amb Catarina Martins repetint cartell, es mantenen per sota del 10% però aconsegueixen mantenir els 19 escons. Bloc i el PS són dos rivals electorals directes, en un paral·lelisme amb Podem i PSOE, i per això d’entre els tres socis els pitjors atacs i retrets mutus han vingut de Costa i Martins. Els comunistes, per la seva banda, perden gairebé dos punts que els ha suposat passar dels 17 als 12 diputats.

El partit animalista també recull el crèdit de la preocupació pel medi ambient i les mesures contra el canvi climàtic que s'han instal·lat entre la ciutadania, sobretot jove i urbana, i passa d'un a quatre diputats.

La jornada electoral, marcada per una altíssima abstenció, deixa un Parlament més fragmentat, amb tres noves formacions que entren amb un diputat cadascuna. Es tracta de l'esquerrà Liberal, el dretà Iniciativa Liberal i l'ultradretà Chega!, que per primer cop aconsegueix el mínim per ser força parlamentària.

La irrupció d'aquest partit, que significa Prou!, trenca l’excepció que suposava fins ara Portugal, que s’havia salvat de l’ímpetu de les forces d’extrema dreta, potser vacunat per la història d’una Revolució dels Clavells en què l’exèrcit es va posar al costat del poble per acabar amb la dictadura i iniciar el procés de descolonització.

Si els terminis es compleixen, el Parlament es constituirà aquest mes i el president de la República, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, encarregarà els pròxims dies formar govern al seu antic deixeble Costa, que disposarà de deu dies per confeccionar el seu govern. A diferència de fa quatre anys, Costa és un líder reforçat per les urnes i pot fer valdre el seu nou pes a l'hora de negociar amb bloquistes i comunistes, que han quedat tocats.

stats