Bèlgica no va detenir el sospitós dels atemptats de París perquè no pot fer batudes nocturnes

El ministre de Justícia admet que Abdeslam va poder fugir dos dies després dels atacs

Salah Abdeslam, el principal sospitós dels atemptats de París, hauria aconseguit fugir del cercle policial perquè a Bèlgica està prohibit fer-hi operacions a la nit.

El ministre de Justícia belga, Koen Geens, ha admès en una entrevista a la cadena flamenca VTM que s'emetrà avui que la nit del diumenge 15 de novembre al dilluns 16, tan sols dos dies després dels atemptats, els serveis d'intel·ligència van localitzar Abdeslam en un edifici de Molenbeek, el  barri proper a Brussel·les d'on és originari, però que els agents no van poder actuar-hi perquè una llei del 1967 prohibeix expressament les operacions policials entre les 9 de la nit i les 5 de la matinada. La norma preveu excepcions en cas d'incendis o flagrants delictes però no fa referència a terrorisme, així que la policia va haver d'esperar-se que es fes de dia.

La policia va esperar fins a obtenir una ordre judicial que autoritzés a entrar al domicili. Ja era migdia, massa tard. El sospitós havia fugit i encara a hores d'ara és un dels homes més buscats de tot Europa.

El ministre Geens ha atribuït l'episodi a una "incapacitat" a la qual va haver de fer front la policia i ha assegurat que els investigadors es van topar amb "les limitacions de la llei", que ara el govern de Bèlgica vol modificar perquè no tornin a passar fets com aquest.

La investigació posterior no ha pogut determinar en quin moment va marxar Abdeslam de la casa on estava amagat. 

Fins ara, havia transcendit que Abdeslam havia tornat a Bèlgica la mateixa nit dels atemptats i que fins i tot la policia el va aturar en un control a prop de la frontera a les 9 del matí, quan viatjava amb dos homes més. Com que no tenien cap ordre de cerca, els agents van apuntar els seus noms i els van deixar marxar. Des de llavors, s'ha perdut el rastre de qui es considera el cervell dels atemptats.