Internacional 12/05/2020

Itàlia avança al 18 de maig la reobertura de restaurants amb clients

El primer ministre Conte cedeix l'última paraula als governs regionals si es compleixen les normes

Ara
2 min
Un operari desinfectant l'Església de Santa Maria del Trastevere de Roma

BarcelonaDilluns, 18 de maig. La data l'assenyala en vermell llampant el sector de la restauració a Itàlia perquè serà el dia en què es permeti la reobertura de bars i restaurants, dues setmanes abans del previst gràcies a l'aturada en la transmissió de nous contagis. El govern de Giuseppe Conte ha cedit a les regions la competència per decidir la represa de l'activitat en un dels sectors que més ha patit els efectes del confinament, perquè van ser els primers establiments que es van tancar al detectar-se el brot.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una reunió virtual, Conte i els governadors de les regions han acordat que seran els executius regionals els que tinguin l'última paraula, sempre en funció que les dades epidemiològiques no detectin cap repunt de contagis i que els establiments segueixin amb els criteris de seguretat que quedaran recollits en un protocol que es publicarà els pròxims dies. L'executiu de Roma manté la potestat d'ordenar els tancaments si hi ha un rebrot imprevist en alguna de les zones. Calàbria ja havia intentat fa uns dies tirar pel dret autoritzant la reobertura de locals, però finalment la decisió va ser anul·lada per la justícia.

Itàlia, que va ser el primer gran focus europeu del coronavirus a finals de febrer, va iniciar el 4 de maig el procés progressiu de desescalada per recuperar el ritme d'una economia estancada, com la resta del món. A les indústries manufactureres i a la construcció les havia de seguir el dilluns 18 la reobertura de portes de biblioteques, museus i botigues. La pressió dels propietaris de locals de restauració ha fet que finalment Conte es replantegi el reinici del sector: els establiments podran atendre des del primer dia clients a l'interior i no només, com s'havia previst, oferir un servei de menjars per emportar a casa.

Els locals hauran d'adaptar-se a noves normes per donar més espai als comensals, que hauran de fer servir mascarates a l'interior del local, excepte quan mengin, esclar. A Roma, la discussió se centra ara en si s'augmentarà l'espai destinat a les terrasses per garantir les distàncies de seguretat.

Solidaritat del sud al nord

Canvi de tornes. El brot del coronavirus que va esclatar a les regions del nord, a la Llombardia i el Vèneto, i que des d'allà es va escampar cap al sud, ha fet que els històrics retrets entre el ric nord, amb la industrial Milà com a gran capital, i el subsidiat sud, amb el populós Nàpols de centre, hagin variat de direcció. No és només que els habitants i els governs locals del sud critiquin la poca solidaritat dels veïns del nord que van baixar cap als seus territoris en vigílies del gran confinament, sinó que músics i artistes de Nàpols han posat el seu talent al servei d'una ONG milanesa que ajuda la població més castigada per la crisi econòmica i social.

Així, una dotzena de joves cantautors han cedit les cançons que han creat durant la quarantena obligada i han cantat des de casa el disc Divani & balconi [Sofàs i balcons], que la discogràfica siciliana 802Records ha posat a la venda. La recaptació serà per a l'associació Jesurum Social Energy de Milà, que recull i distribueix productes que són de primera necessitat –aliments, medicaments– a col·lectius vulnerables de la ciutat.

ARANWS20200329_0141El coronavirus posa en emergència social el sud d'Itàlia

stats