Internacional 27/06/2016

El Suprem del EUA reforça el dret a l'avortament derogant una llei de Texas

La sentència estableix precedent de cara a una vintena més d'estats amb lleis similars aprovades pels republicans

Sònia Sánchez
2 min
El Suprem del EUA reforça el dret a l'avortament derogant una llei de Texas

BarcelonaEl Tribunal Suprem dels Estats Units va donar ahir una victòria als activistes pels drets de les dones i va derogar una llei instaurada pels republicans a Texas el 2013 que restringia molt les possibilitats d’avortament. La normativa imposava requeriments molt estrictes als centres que realitzen interrupcions de l’embaràs, cosa que havia portat al tancament de 22 de les 41 clíniques d'avortament de l'estat.

L’alt tribunal del país, però, ha donat la raó a la demanda presentada per les organitzacions Whole Women Health i el Centre pels Drets Reproductius, entre d’altres, i ha considerat inconstitucional la llei de l’estat de Texas, perquè restringia un dret a l’avortament permès al país des del 1973.

La sentència és una victòria per als moviments en defensa dels drets d’avortament, però també pel president Barack Obama, que havia donat suport a les organitzacions que impulsaven la demanda a Texas.

Les líders del Whole Women Health i del Centre pels Drets Reproductius, sortint victorioses del Tribunal Suprem.

Com aquestes entitats, Obama argumentava que la llei afectava especialment les dones de les comunitats més pobres, que no poden demanar dies de festa a la feina ni desplaçar-se a centenars de quilòmetres per poder interrompre els seus embarassos.

La decisió judicial estableix precedent per una vintena més d’estats que des del 2010 han promulgat lleis similars a la de Texas, a instàncies també del Partit Republicà en aquells estats.

La normativa requeria totes les clíniques que practiquen avortament a complir els estàndards quirúrgics d’un petit hospital i a tenir “privilegis d’admissió” –un acord difícil d’aconseguir– amb els hospitals ubicats a menys de 48 quilòmetres, per enviar-hi les pacients, si calgués.

Manifestants pro-avortament celebrant la sentència a les portes del Suprem dels EUA.

Els republicans argumenten que aquest tipus de lleis són per protegir la salut de les dones, però les organitzacions d’activistes creuen que estan orientades només a fer tancar les clíniques d’avortament.

"Arribem a la conclusió que cap de les provisions –que planteja la llei– ofereix prous beneficis mèdics per justificar la càrrega que imposa per a l'accés" a l’avortament, diu la sentència judicial, aprovada amb una majoria de 5 a 3 magistrats.

Un jutge conservador va donar suport a la decisió i els altres tres hi van fer vots particulars en contra, mentre encara està pendent la substitució del novè jutge, després de la mort del conservador Antonin Scalia el passat febrer.

stats