Internacional 25/06/2015

Syriza denuncia “l’extorsió i tàctiques d’asfíxia” de l’FMI

Gerard De Josep
2 min
Els grecs van veure ahir com l’FMI es desfeia d’una proposta que ja els costava de digerir.

AtenesEl Fons Monetari Internacional (FMI) va fer miques ahir les poques esperances gregues. Quan semblava que els carrers d’Atenes havien acceptat amb resignació la proposta del govern hel·lè als creditors, l’FMI va tornar a fer girar la trama del serial. El pla grec va aparèixer als mitjans guixat amb tant de vermell que semblava un examen suspès. Eren les correccions de l’FMI. La conclusió és que l’organisme desaprova que el govern de Syriza vulgui aplicar més imposició fiscal a les grans empreses i sigui reticent a abaixar salaris i pensions. Des d’Atenes, el partit en ple responia indignat. És una contraproposta “absurda”, va dir el ministre d’Estat, encarregat de la coordinació governamental, Alekos Flaburaris.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ja abans de marxar cap a Brussel·les, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va posar en dubte la voluntat de l’FMI per arribar a un acord. “El rebuig reiterat de certes institucions a mesures equivalents [a les propostes del mateix organisme] no s’havia vist mai abans, ni a Irlanda ni a Portugal”, va assegurar Tsipras. “O no volen un acord, o retrocediran en aquests interessos específics” que beneficien només certs sectors, va indicar. Flaburaris, de fet, ho va aprofitar per treure pit i emfatitzar que aquest govern situa la càrrega fiscal en les capes més altes de la societat mentre que protegeix els més pobres.

Advertència grega

En les negociacions, el “govern està lluitant contra l’extorsió i les tàctiques d’asfíxia” dels creditors, va destacar el secretari de Syriza, Tasos Koronakis, que, a més, va avisar que si les institucions segueixen per aquest camí no s’arribarà enlloc.

La proposta grega, va argumentar Koronakis, ja inclou concessions “doloroses”, però sempre “dins dels límits de la resistència de la societat”. La reunió del secretariat polític havia acabat ahir amb una conclusió clara: Syriza no acceptarà cap pacte que no es comprometi a una reestructuració del deute, a un programa d’inversions i a la restauració per llei dels convenis col·lectius. El mateix ministre de Treball, Panos Skurletis, lamentava en declaracions a la ràdio que “la insistència de l’FMI a retallar totes les pensions fa l’acord políticament problemàtic”.

Malgrat que l’ombra del Grexit -la sortida d’aquest país de l’eurozona- tornava a treure el cap a Grècia, les borses reaccionaven amb certa calma i baixades lleus.

Al carrer, la Marta, una professora de 60 anys, desitjava ahir a l’ARA “un compromís millor, però, pel que sembla, és impossible”. D’altres, com el Takis, jubilat, ja creuen que “l’única solució és sortir de l’euro”. El dilema de Tsipras, que els últims dies era vendre un mal acord, torna a ser ara aconseguir-ne un per poder-lo vendre. El temps li continua jugant en contra.

stats