Els talibans anuncien un govern interí ple de vells coneguts

Sirajuddin Haqqani, perseguit pels EUA, ocupa la cartera del ministeri de l'Interior

3 min
Un moment de la tensa manifestació que ha tingut lloc aquest dimarts als carrers de Kabul

LondresHores després que militants talibans dissolguessin per la força una manifestació de centenars d'homes i dones a Kabul, la més multitudinària des del retorn dels extremistes al poder de l'Afganistan, el portaveu del grup radical, Zabihul·lah Mujahid, ha anunciat la formació d'un primer govern, encara provisional. L'executiu no serà inclusiu, tal com havien anticipat els extremistes, i està format, bàsicament, per pesos pesants del grup. I, per descomptat, no hi ha cap dona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mul·là Abdul Ghani Baradar, que havia liderat les negociacions dels talibans amb els Estats Units fins a arribar a un acord de pau amb l'administració de Donald Trump el març del 2020, i que semblava el més ben posicionat per esdevenir líder suprem, ha sigut designat vice primer ministre del proclamat emirat islàmic. Serà el també mul·là Mohammad Hassan Akhund, membre fundador del grup, que havia fet funcions de ministre d’exteriors i vice primer ministre del primer govern als anys 90, el que actuarà com a cap del consell de ministres.

El nomenament que crida més l'atenció fins ara, i que pot causar encara més preocupació a Occident, és el de Sirajuddin Haqqani –líder de la xarxa Haqqani, considerada terrorista pels Estats Units–, que serà el nou ministre de l'Interior. L'FBI havia arribat a posar el preu de 5 milions de dòlars per informacions que conduïssin a capturar-lo. A la pràctica, doncs, aquest home serà l'encarregat de vetllar pel manteniment de l'ordre i, en definitiva, de l'ortodòxia talibana més estricta. S'allunya, per tant, la possibilitat d'un govern inclusiu, tal com havien declarat inicialment les noves autoritats de Kabul, des de la caiguda de la capital el 15 d'agost. Finalment, Mawlawi Muhammad Yaqoob, el fill més gran del líder fundador dels talibans, el mul·là Mohammad Omar, ocuparà el càrrec de ministre de Defensa.

Sense contemplacions

Tampoc les advertències de diversos països occidentals de no reconèixer-los si optaven per un executiu de línia dura, similar al de la dècada dels 90, han convençut els talibans per optar per un executiu més moderat. En poc més de tres setmanes de poder, els talibans ja han demostrat que les coses no han canviat gaire. Ho advertien aquest cap de setmana en declaracions a aquest diari un grup de dones afganeses: "Sisplau, no us cregueu els talibans. No han canviat. Són els mateixos de sempre", asseguraven.

De fet, una altra mostra d'això és la repressió contra la manifestació d'aquest dimarts, en què els manifestants han sigut reprimits amb foc a l'aire, fuetades, detencions i cops. Diversos periodistes han sigut arrestats. Els manifestants, unes 300 persones, cridaven "llibertat", i alguns fins i tot s'han atrevit a proclamar "fora els talibans". També s'han cridat consignes contra el Pakistan, per la presumpta implicació del país veí en el suport al règim fonamentalista i a l'ofensiva sobre la vall del Panxir.

A les xarxes socials, una de les manifestants, Zahra Rahimi, ha penjat diferents vídeos a través de Twitter en què es veu com centenars de dones havien sigut tancades pels guardians de l'ortodòxia en un pàrquing perquè no s'unissin a la marxa, que segons informa Efe també s'ha repetit en altres ciutats del país.

Amb tot, fonts dels talibans han ofert una interpretació completament diferent de les mateixes imatges. Segons la seva versió, els membres de la seguretat d'un banc proper al lloc on s'havia convocat la protesta havien ofert refugi a les dones per evitar que hi haguessin ferits arran dels trets indiscriminats a l'aire. La piulada de Zahra Rahimi, però, assegurava: "Els combatents talibans han agafat desenes de dones i les han tancat en un pàrquing per evitar que s’unissin a la protesta d’avui".

Blinken, a Qatar

El secretari d'Estat de l'administració Biden, Antony Blinken, ha visitat aquest dimarts Qatar per estudiar els passos a seguir a l'Afganistan després de la culminació de la retirada de les seves tropes. Poc abans que hi aterrés, un funcionari nord-americà ha revelat que quatre ciutadans dels EUA havien abandonat l'Afganistan amb el coneixement dels talibans, en una de les primeres evacuacions organitzades per Washington des de la seva retirada definitiva. Els quatre ciutadans nord-americans van abandonar el país per via terrestre. Amb tot, tant congressistes com integrants de grups d’ajuda humanitària han assegurat que a centenars de persones, inclosos ciutadans nord-americans, se’ls ha bloquejat la possibilitat de sortir en vols xàrter des de l’aeroport de Mazar-e-Xarif, al nord del país.

stats