Internacional 16/08/2021

Els talibans declaren la victòria i la fi de la guerra a l'Afganistan

El cap de l'oficina política dels insurgents assegura que avui, primer dia sota control talibà des del 2001, arriba "el moment de la prova"

ARA
3 min
Ahmadullah Muttaqi informador dels talibans fa una reunió amb periodistes, Afganistan

BarcelonaEl mul·là Baradar Akhund, cap de l'oficina política dels insurgents a Qatar, ha declarat la fi de la guerra de l'Afganistan amb la victòria dels insurgents, una fita inesperada per la seva rapidesa i que es va completar aquest diumenge amb la fugida del president, Aixraf Ghani, i la presa de Kabul. "Hem aconseguit una victòria que no s'esperava. Hem de mostrar humilitat davant d'Al·là", va dir en un missatge en un vídeo l'ex número dos del moviment insurgent en la primera declaració pública d'un líder talibà després de la conquesta de país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el primer dia a l'Afganistan sota control talibà des de la invasió nord-americana el 2001, Baradar s'ha referit al dia d'avui com "el moment de la prova". "Ara es tracta de servir i protegir la nostra gent, i assegurar el seu futur, per oferir una bona vida tan bé que puguem", ha afegit.

Els talibans van prendre diumenge el control de Kabul després que els seus combatents entressin a la capital sense trobar-hi resistència, i amb gairebé totes les províncies sota el seu control. En el primer dia del país sota el control dels talibans, la seguretat de la capital afganesa i de la major part de país es va despertar en mans dels insurgents que patrullen pels carrers i controlen el moviment de persones. "L'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans) ha deixat clar als seus mujahidins, i una vegada més reitera, que ningú pot entrar a la casa de ningú sense permís. La vida, la propietat i l'honor de ningú seran danyats, sinó que han de ser protegits pels mujahidins", va dir a Twitter el portaveu talibà Suhail Saheen.

Mitjans locals han difós imatges dramàtiques de milers de persones a l'aeroport de Kabul intentat fugir del país, tot i la cancel·lació de la majoria dels vols comercials i les restriccions. L'ambaixada dels Estats Units a Kabul ha reiterat aquest dilluns la recomanació als seus ciutadans, i a persones que estan esperant ser repatriades, de no acostar-se a l'aeroport a causa de la fràgil seguretat, fins que siguin cridats per esperar el seu vol.

Ghani diu que marxa per "evitar un vessament de sang"

Després de fugir en secret del país i sense una renúncia pública, el president Aixraf Ghani va assegurar diumenge a la nit en un comunicat que va abandonar el poder "per evitar un vessament de sang", ja que, segons ell, els talibans estaven disposats a atacar Kabul per enderrocar-lo.

Amb la sortida de Ghani, un grup de líders polítics van formar diumenge un consell de coordinació per a la transició del poder a mans dels talibans, integrat per l'expresident afganès Hamid Karzai, el president del Consell Superior per a la Reconciliació, Abdul·lah Abdul·lah; i el líder del partit Hezb-i-Islami i ex senyor de la guerra, Gulbuddin Hekmatiar.

No obstant això, de moment els insurgents no han donat detalls de com serà el procés de transició o la presa de poder.

70 països reclamen als talibans que permetin l'evacuació

Un grup de 70 països ha instat aquest dilluns als qui "ocupen els càrrecs d'autoritat a tot l'Afganistan", que permetin l'evacuació dels afganesos i dels internacionals que intenten fugir del nou règim. "Treballem per garantir i reclamem a totes les parts que facilitin la sortida segura i ordenada dels ciutadans estrangers i afganesos que vulguin abandonar el país. Els qui ocupen llocs de poder arreu de l'Afganistan són responsables -i han de retre comptes- de la protecció de vides humanes i els béns i del restabliment de la seguretat" diuen en un comunicat conjunt.

stats