ÀSIA
Internacional 07/10/2017

El temible Gran Germà xinès

El govern de Pequín recopila dades dels ciutadans amb tecnologia de reconeixement facial

Clara Maseras
4 min
El temible Gran Germà xinès

PequínAl turístic Mercat de les Perles, a Pequín, un edifici de diversos pisos on pràcticament tot el que es ven és fals -des d’un Rolex fins a un iPhone passant per una bossa de Prada-, paradoxalment necessites identificar-te per obtenir paper de vàter. Als seus lavabos han instal·lat màquines d’identificació facial. Cal col·locar-se davant de la màquina que escanejarà la teva cara i et donarà uns centímetres de paper higiènic. La màquina et reconeix i no podràs obtenir més paper fins que hagi passat un període de temps.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No estem davant d’una escena d’Humor Amarillo, sinó d’una iniciativa del govern per evitar el robatori de paper de vàter dels lavabos públics, que s’ha estès a altres llocs, com el parc del Temple del Cel. És un exemple de com la tecnologia d’identificació facial comença a ser una realitat en la vida quotidiana del gegant asiàtic.

No és l’únic lloc. A començaments de setembre Alipey, el sistema de pagament desenvolupat pel gegant del comerç electrònic Alibaba, anunciava que començava a utilitzar el sistema de pagament Smile to Pay (“somriu per pagar”). El primer client és un establiment de la cadena KFC a Hangzhou, la ciutat on hi ha la seu d’Alibaba. El sistema és senzill: et registres com a usuari de l’aplicació i fas la comanda al local en una màquina amb pantalla tàctil. A l’hora d’abonar l’import, tries el sistema Smile to Pay i somrius a la càmera, que identificarà el teu rostre. Com a mesura addicional de seguretat cal introduir el número de telèfon per validar l’operació.

Els desenvolupadors estan orgullosos de la seva tecnologia biomètrica. Asseguren que l’algoritme està dissenyat per reconèixer persones tridimensionals i que és capaç d’identificar un individu, encara que canviï d’aspecte físic.

També hi ha proves pilot de petits comerços sense caixa ni personal en què la verificació facial permet l’entrada i, automàticament, el pagament dels productes que s’agafen de les prestatgeries. El sistema també s’ha començat a utilitzar en caixers de banc, als sistemes d’embarcament d’algunes aerolínies i a les universitats per controlar l’accés a les instal·lacions.

La Xina és un excel·lent mercat de proves per testar les noves tecnologies d’identificació facial i les seves aplicacions comercials. La seva població s’ha adaptat amb rapidesa a nombrosos salts tecnològics, està acostumada a utilitzar mitjans de pagament online i, més important, hi confia. El 2016 més de 460 milions de xinesos van fer servir aquesta modalitat de pagament, segons l’Observatori Xinès d’Internet.

Però el vessant comercial és només la punta de l’iceberg. La tecnologia de reconeixement facial té altres aplicacions que generen incerteses. La Xina és un país autoritari que controla fèrriament la seva població. Es calcula que hi ha més de 175 milions de càmeres de seguretat a tot el país, que, unides a la tecnologia de reconeixement facial, poden convertir el país en un Gran Germà on sigui fàcil monitoritzar les activitats de qualsevol persona.

Encara que les empreses asseguren que encripten les dades, cal recordar que la Xina no té lleis específiques de protecció de dades i que totes les empreses tenen l’obligació de col·laborar amb el govern. A més, la línia que separa l’empresa privada de la pública acostuma a ser difusa. Per exemple, el motor de cerca Baidu ha engegat un laboratori mixt amb el govern en què es treballa en robots d’ús militar.

Fa un parell de setmanes Meng Jianzhu, cap de Seguretat Nacional, defensava una forta aposta pel desenvolupament de la intel·ligència artificial i demanava a la policia que utilitzés més aquesta tecnologia per prevenir el terrorisme i lluitar contra la delinqüència. La idea d’utilitzar la tecnologia per predir on poden passar els delictes sona a la pel·lícula de ciència ficció Minority report, però la possibilitat que el reconeixement facial permeti identificar persones amb antecedents penals i fer un seguiment preventiu dels seus passos ja és una realitat. I no se sap si només s’identifica delinqüents…

La intel·ligència artificial s’ha convertit en una prioritat per al govern xinès, que aspira a convertir-se en el líder mundial del sector el 2030. El juliol passat va donar a conèixer un pla nacional que inclou grans inversions per dotar-se d’una indústria per valor de gairebé 150.000 milions de dòlars en els pròxims anys.

Compte enrere per al congrés del Partit Comunista

El Partit Comunista de la Xina té previst inaugurar el seu 19è congrés el 18 d’octubre. A la trobada l’actual president xinès, Xi Jinping, intentarà promocionar els seus aliats per ocupar els més alts càrrecs de la direcció del país i certificar la seva creixent autoritat de cara a un segon mandat de cinc anys.

Xi Jinping renovarà per un segon mandat de cinc anys com a president però hi ha una gran incertesa sobre qui l’acompanyarà al Comitè Permanent del Politburó, l’òrgan de més alt rang d’aquest partit de 88 milions de membres.

La setmana passada el secretari del Partit Comunista, Sun Zhengcai, que era un dels candidats per agafar les regnes del poder a la Xina en el futur, va ser apartat abruptament de la cursa política. Se’l va acusar de corrupció, suborn i nepotisme. El cas de Zhengcai posa en evidència que els partidaris de Xi estan disposats a tot perquè continuï en el poder.

stats