Internacional 10/10/2019

El terrorista d'extrema dreta va gravar el seu atac antisemita a Alemanya

L'autor de l'atemptat va enregistrar un vídeo de 35 minuts en directe i el va compartir a internet

Ara
2 min
Instant en què el terrorista manté un tiroteig amb la policia.

Barcelona"Hola, el meu nom és Anon". Així comença el vídeo del terrorista d'extrema dreta que dimecres va cometre un atac antisemita a la ciutat alemanya de Halle, a l'est d'Alemanya, i que va deixar dos persones mortes. La seva intenció inicial, que va quedar frustrada, era accedir a una sinagoga de la zona i cometre una massacre. Aquest dijous s'ha conegut que l'autor de l'atemptat, de 27 anys i de nacionalitat alemanya, va enregistrar un vídeo perquè volia gravar l'atac i compartir-lo en directe a internet.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El terrorista, Stephan Balliet, que va ser detingut per la policia, va aconseguir publicar el vídeo en directe a la plataforma Twitch, una pàgina que s'utilitza per compartir amb la resta d'usuaris partides de videojocs. Una acció que recorda els atacs que van tenir lloc a Nova Zelanda al mes de març en què un ultradretà va assassinar 51 persones en dos mesquites mentre gravava i retransmetia en directe la massacre.

Malgrat que la plataforma virtual ha acabat esborrant el vídeo, almenys cinc persones van seguir en directe els fets i més de 2.000 persones van veure les imatges –inclòs el tiroteig protagonitzat pel terrorista– durant la mitja hora que el vídeo va estar penjat a la xarxa.

"Suspendrem els comptes i els usuaris que decideixin compartir el vídeo d'aquest acte horrorós", van advertir des de Twitch. L'empresa també ha dit que ràpidament es va posar en contacte amb altres xarxes socials per bloquejar la difusió de les imatges.

El vídeo, però, es va acabar compartint a través de diversos canals ultradretans del sistema de missatgeria xifrat Telegram. Segons la televisió nord-americana NBC, l'enregistrament podria haver arribat així a diverses desenes de milers de persones.

Diversos mitjans alemanys informaven aquest dijous que el terrorista havia difós abans de cometre l'atac un comunitat neonazi en què llançava un missatge d'odi contra la comunitat jueva. Entre altres coses, assegurava que l'Holocaust no va existir mai i que els jueus són culpables de la baixa natalitat a Europa. Suposadament, també afirmava que els jueus "són els responsables de tots els problemes".

stats