Tonga, incomunicada i amb "danys significatius" després del tsunami

Els cables de comunicació submarins han quedat malmesos i es desconeix l'impacte de la catàstrofe

ARA
2 min
Imatge de satèl·lit de l'erupció d'un volcà a Tonga.

BarcelonaL'arxipèlag de Tonga, al Pacífic sud, ha quedat incomunicat després que un tsunami provocat per la violenta erupció d'un volcà submarí arribés a les seves costes aquest dissabte. Els danys han sigut "significatius", segons ha indicat aquest diumenge la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, a l'espera de tenir dades oficials per part de les autoritats de Tonga, que no ha reportat informació sobre possibles víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els cables de comunicació submarins han quedat malmesos per culpa del tsunami, que també ha provocat talls d'electricitat a l'arxipèlag, d'uns 105.000 habitants, ha explicat Ardern, que ha detallat que ha aconseguit la informació a través de funcionaris neozelandesos a Tonga, amb qui ha pogut contactar a través de telèfons via satèl·lit.

Segons l'observatori Netblocks, que monitoritza les connexions a internet arreu del món, les comunicacions amb aquest conjunt d'illes del Pacífic segueixen sent complicades i el servei d'internet continua inactiu. A través de Twitter, ha afegit que l'operador de cable submarí ha informat de possibles danys físics i que s'estan fent esforços per reforçar els enllaços via satèl·lit.

Els webs oficials i perfils a les xarxes socials del govern de Tonga no han actualitzat la situació des de la matinada de dissabte, quan va entrar en erupció el volcà submarí Hunga Tonga - Hunga Ha'apai, situat uns 65 quilòmetres al nord de la capital de Tonga, Nuku'alofa, que va provocar tsunamis en tot l'arxipèlag i en altres països molt més allunyats. El Japó i Xile van evacuar diverses zones per onades de més d'un metre d'alçada, i fins i tot els Estats Units i el Canadà en van notar les conseqüències, amb fortes onades i inundacions lleus. Al Perú, dues dones van morir ofegades en una platja del nord del país degut al fort onatge, que va negar algunes localitats del litoral.

L'erupció, que va durar uns vuit minuts la matinada de dissabte (a les 17.20 h, hora local), va expulsar una enorme columna de cendres a uns 20 quilòmetres d'alçada, i va ser tan violenta que el soroll va sentir-se fins a Nova Zelanda, a més de 2.300 quilòmetres de distància. Des de llavors, les notícies procedents de Tonga són pràcticament inexistents.

Segons el Servei Meteorològic d'Austràlia, onades d'aproximadament 1,2 metres van colpejar la capital de Tonga, de 24.500 habitants, que ha quedat coberta amb "una gruixuda capa de cendra volcànica", segons ha afirmat Ardern, que ha afegit que les condicions són de "calma i estabilitat". Tot i així, ha admès que hi ha parts de l'arxipèlag sobre les quals no saben res. "Simplement, no hem pogut establir-hi comunicació", ha dit. Un avió de reconeixement de l'exèrcit neozelandès es dirigirà cap a Tonga quan les condicions atmosfèriques ho permetin per ajudar a valorar les conseqüències del tsunami i també s'hi enviaran vaixells amb ajuda humanitària.

La Federació Internacional de la Creu Roja ha indicat a les xarxes socials que els seus equips a Tonga ja són sobre el terreny i tenen prou subministraments per donar suport a 1.200 llars. Una de les principals preocupacions és que els aqüífers d'aigua potable podrien quedar contaminats per la constant pluja de cendra, que també pot causar problemes respiratoris a la població.

stats