Internacional 08/10/2013

Un ministre de Tanzània proposa matar a l'acte els caçadors furtius d'elefants

La meitat dels elefants del país han desaparegut en només tres anys pel culpa del tràfic il·legal d'ivori. Uns 10.000 guardaboscos han mort durant l'última dècada a mans dels caçadors furtius

Ara
2 min
Un elefant mort a Zimbabwe, on es comercia amb els seus ullals i es menja la seva carn

BarcelonaEl tràfic d'ivori és un negoci de grans proporcions que implica diferents països i genera milions d'euros. Algunes fonts consideren que, com les drogues, els seus beneficis econòmics es fan servir per finançar grups terroristes, com el que va protagonitzar la matança de desenes de persones en un centre comercial de Nairobi. I, allà on es belluguen molts diners, resulta difícil fer complir la llei. Els milers de guardaboscos que treballen a Tanzània per tal de protegir els elefants es veuen incapaços d'evitar una matança que no para de créixer. La situació és tan desesperada que Khamis Kagasheki, ministre de Turisme i Medi Natural, ha proposat una solució dràstica per posar fi al problema: "Matar els caçadors furtius a l'acte".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Kagasheki ha fet aquestes declaracions, recollides pel diari anglès 'The Guardian', en acabar una manifestació celebrada de forma simultània en una quinzena de països per tal de conscienciar el món del drama de la caça furtiva. Es calcula que a Tanzània viuen el 25% dels elefants que hi ha a tot el planeta, però en només tres anys el seu nombre ha experimentat una reducció dràstica. Algunes fonts parlen d'una matança sense precedents: la meitat dels elefants haurien estat abatuts a trets per aconseguir-ne els preuats ullals.

El cert és que no només els elefants moren pel tràfic d'ivori. Uns 10.000 guardaboscos haurien estat assassinats pels caçadors furtius, que no s'aturen davant res a l'hora d'aconseguir els ullals. És justament aquest fet el que ha motivat que el ministre tanzà proposi disparar a matar contra els furtius. Segons ell, la del tràfic d'ivori és una guerra bruta en què no es pot lluitar de forma convencional o parant atenció als drets humans. "Els furtius no només maten animals, sinó també qualsevol persona innocent que es troben pel camí. L'única solució és matar-los a ells", ha dit Kagasheki, que ha lamentat que quan un caçador és detingut i enviat a Kènia, d'on procedeixen la majoria, és posat en llibertat després de pagar una multa. Hores després, ja està caçant de nou. "De què serveixen les mesures toves?, s'ha preguntat.

stats