El tràfic de persones, un risc afegit per a les refugiades a la frontera ucraïnesa

Alerten del perill a la ciutat de Przemysl després que una noia de setze anys desaparegués dissabte

Cristina Gironès
3 min
Arriba un tren ple de refugiats, a l'estació de Przemysl a Polònia des de Odessa

PrzemyślLa ciutat de Przemysl, a la frontera entre Polònia i Ucraïna, és el punt de pas de la majoria de persones que han fugit de la guerra. Segons les estimacions oficials, gairebé tres milions i mig de refugiats ja han marxat del país, i molts estan arribant per aquest punt calent. A les parets de l’estació de tren, diversos cartells alerten del perill del tràfic de persones. La informació hi apareix escrita en diversos idiomes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta campanya de prevenció va començar a principis d’aquesta setmana, després que el dissabte una noia de setze anys desaparegués als voltants de l’estació polonesa. Tot i que encara no hi ha hagut cap cas confirmat de tràfic per part de les autoritats, la coordinadora de voluntaris del centre d’acollida més gran de Przemysl, Karina Fuchs-Christiansen, apunta que ha estat un punt d’inflexió. “És un cas conegut, i també ens han arribat altres històries de dones desaparegudes en el seu trajecte de fugida”, destaca.

Una de les pràctiques que s’han restringit, per exemple, és el que havia estat fins ara una forma d’ajuda molt comuna: persones particulars conduïen fins a la frontera per emportar-se famílies a altres parts de Polònia o d’Europa. Tot i que continua estant permès, s’ha regulat. En tots els centres i estacions, cal que els conductors es registrin amb documents d’identitat, i animen els ucraïnesos, especialment les dones, a fotografiar el cotxe i la matrícula. “Aquests són el tipus de situacions que agraden als traficants. Tenen marge per aprofitar-se de la situació”, apunta Fuchs-Christiansen.

"Fes-te una foto amb el conductor"

Amb el lema “Fes-te una foto amb el conductor. Si no ho vol, no hi vagis”, la policia polonesa està intentant actuar en una estructura de tràfic que fa anys que és forta a Europa de l’Est. El gran flux de refugiats, principalment dones i menors d’edat, dona oportunitats als grups criminals que prometen feina i sostre a persones desesperades. El govern també ha habilitat dues línies telefòniques, una per a emergències i l’altra per a informació general. 

Des de principis d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Przemysl ha organitzat diversos equips de suport i prevenció, entre els quals hi ha Kavod, l’associació de la psicòloga experta en tràfic sexual Sabine Kallauch. El seu objectiu és identificar possibles casos d’engany i aturar-los, a més d’oferir suport psicològic. “Som aquí per ajudar a conduir el trauma i per assegurar-nos que les dones que arriben estiguin, ara sí, per fi, en un lloc segur”, apunta. Segons explica, és important que els voluntaris estiguin sensibilitzats sobre la possibilitat del tràfic de persones, perquè “en un moment de caos com l’actual és quan aquestes màfies actuen”. La psicòloga també apunta que ja hi ha “indicis preocupants” de casos d’explotació, com ofertes d'acollida a canvi de serveis com la neteja o les cures domèstiques. “La gent que marxa d'Ucraïna està sota estrès emocional, trauma, confusió”. Per tant, “no poden identificar el risc de la mateixa manera”, explica.

Fa pocs dies, el cas d’una noia refugiada que va ser agredida sexualment va transcendir en alguns mitjans de comunicació. El sospitós va posar-se en contacte amb la víctima per internet i li va oferir un trajecte en cotxe. “Ella s'escapava d'Ucraïna, no parlava polonès. Va confiar en un home que va prometre ajudar-la… I tot va ser un engany”, comenta la professional, que ho posa com a exemple del que s’ha d’intentar prevenir. Kallauch també destaca la situació dels camps d’acollida als afores de Przemysl, la majoria sense organització de voluntaris i amb pocs recursos d’ajuda internacional. Segons ella, és aquí on cal més ajuda de tota mena, perquè no està regulat per ningú. A més, actualment està circulant per les xarxes socials la foto d’un home que presumptament ja va estar condemnat per tràfic de persones i que ha estat identificat a prop del pas fronterer. “Cal estar alerta”, afirma.

stats