Marroc
Internacional 08/02/2021

Almenys 28 treballadors morts en un taller tèxtil clandestí de Tànger

Les dones han mort ofegades i els homes electrocutats quan la fàbrica s'ha inundat amb les fortes pluges

2 min
Els serveis d'emergència traslladen una persona ferida

BarcelonaAlmenys 28 treballadors (19 dones i 9 homes) han mort aquest dilluns al matí en la inundació d'un taller tèxtil clandestí a Tànger, al nord del Marroc. El taller estava situat al soterrani d'una casa particular: segons informa el portal Le360, les dones, que treballaven a la segona planta sota terra, han mort ofegades, i els homes, que eren al primer soterrani, on hi havia el dipòsit per embalar la producció, han mort electrocutats quan l'aigua ha entrat en contacte amb la maquinària d'alt voltatge. Deu obrers han pogut ser rescatats amb vida i han sigut traslladats a l'hospital. La policia ha obert una investigació i ha detingut l'amo del taller.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És una vergonya que hi hagués 40 treballadors tancats en un soterrani com si fossin conills, sense les més mínimes condicions de seguretat ni de ventilació. No han pogut ni fugir", lamenta en una conversa telefònica des de Tànger Aboubakr Elkhamilchi, membre fundador de l’associació Attawassoul. "Diuen que són tallers clandestins, però en realitat tothom sap que existeixen i són empreses conegudes. En diem clandestins perquè no respecten ni les més mínimes condicions de seguretat ni tampoc els drets laborals", afegeix.

Segons un informe elaborat per aquesta entitat el novembre passat dins el marc de la campanya Roba Neta, el 47% de les 132 treballadores tèxtils de Tànger enquestades expliquen que treballaven més de 55 hores setmanals per salaris d'uns 250 euros mensuals. La majoria no estan donades d'alta a la Seguretat Social ni tenen contracte. Nou de cada deu asseguren que no tenen llibertat sindical i un 60% que només els deixen anar al lavabo un o dos cops durant la jornada laboral. Un 30% afirmen haver patit assetjament sexual a la feina.

I aquesta realitat no és aliena a les grans marques de la moda espanyola: més del 80% de les treballadores afirmen en l'estudi que en el seu lloc de treball es fabrica roba de marques del grup Inditex, majoritàriament de Zara, però també de Bershka i Stradivarius. Gairebé la meitat declaren que treballen per la marca Mango i un 5% per altres marques com El Corte Inglés. Com apunta el document, la deslocalització del tèxtil espanyol va tenir com a destinació prioritària el Marroc per la seva proximitat a la Península, però, tot i que les grans firmes "tenen codis de conducta de responsabilitat social, a Tànger encara queda un llarg camí per recórrer fins que les declaracions de bones intencions de les empreses es corresponguin amb la realitat quotidiana de les obreres".

El treball informal suposa un 20% de l'economia no agrícola al Marroc i es fa sense cap condició de seguretat i sense drets. Segons les dades de la patronal CGEM, més de la meitat dels tallers tèxtil i de cuir que funcionen al Marroc responen a aquest treball informal. "La gent està indignada, diuen que és una vergonya i demanen la dimissió dels responsables polítics, des de l'alcalde fins al ministre", explica a l'ARA des de Tànger el periodista Omar Benchaib.

En les últimes setmanes el Marroc ha viscut fortes pluges després d'un llarg període de sequera. A principis de gener les precipitacions van causar l'enfonsament de diversos edificis a Casablanca, la capital econòmica, que van deixar quatre morts.

stats