Internacional 29/02/2016

Tres directius acusats de negligència per l'accident de Fukushima

La fiscalia nipona actua pocs dies abans de l'aniversari de la tragèdia. El debat nuclear al japó continua obert cinc anys després

Ara
2 min
Treballadors prop del lloc de l'accident de Fukushima

BarcelonaTres directius de la central nuclear de Fukushima seran els primers a enfrontar-se a un judici pel desastre del 2011, el pitjor accident nuclear des de Txernòbil. L'expresident i dos exvicepresidents de l'empresa energètica japonesa TEPCO han estat acusats de negligència professional.

Si bé en el passat la fiscalia s'havia negat a presentar càrrecs per falta de proves, ha estat la insistència d'un grup d'afectats per l'accident que ha dut les autoritats judicials a obrir el cas de nou. Els demandants van presentar una denúncia el 2012 contra 42 responsables de la planta.

Els afectats consideren que l'empresa no va prendre les mesures de seguretats necessàries abans de l'arribada del terratrèmol i el tsunami. L'impacte dels desastres va fer caure el sistema de refrigeració de Fukushima i va causar la fusió parcial dels reactors.

Segons el canal de notícies japonès NHK, els directius es declararan innocents al·legant que no podien anticipar la magnitud del tsunami que havia d'arribar.

Aviat farà 5 anys de l'accident a la central nuclear de Fukushima, que va tenir lloc l'onze de març de 2011. Les autoritats nipones encara estan contenint l'aigua que es filtra dins de la central perquè no es contamini amb material radioactiu i torni a l'ecosistema. Per això els milers de desplaçats que van haver d'abandonar els seus habitatges pel risc de contaminació nuclear encara no han pogut tornar.

Els japonesos, en contra de l'energia nuclear

Les enquestes diuen que la majoria de japonesos rebutgen l'energia nuclear, segons informa EFE. Tot i així, el govern de Shinzo Abe considera que aquesta energia és clau per l'economia nipona i està reactivant els reactors després de sotmetre'ls a noves mesures de seguretat.

Va ser el setembre de l'any passat que el govern d'Abe va començar a activar els reactors nuclears. Diuen que els ajudarà a descarbonitzar l'economia. El govern preveu que el 2030 l'energia nuclear aporti el 30% de les necessitats energètiques del Japó.

stats