Internacional 21/01/2020

Tot el que has de saber del nou coronavirus detectat a la Xina

Les autoritats confirmen que la malaltia, que ha causat sis morts, també es transmet entre persones

Ara
3 min
Un grup de sanitaris traslladen una persona contagiada per la pneumònia de Wuhan.

BarcelonaSis víctimes mortals i 308 persones contagiades. Aquest és l'últim balanç que aquest dimarts deixa la nova pneumònia detectada al desembre a la ciutat de Wuhan, al centre de la Xina –d'onze milions d'habitants–, i que manté en alerta les autoritats sanitàries del país. Els primers casos es van localitzar arran del contacte amb un mercat amb animals vius i des de llavors s'ha aconseguit identificar el patogen com un nou coronavirus de la família del SARS (sigles en anglès de la síndrome aguda respiratòria greu).

Els casos s'incrementen cada dia i el virus ja ha traspassat fronteres. El neguit de la població ha crescut quan el govern ha confirmat que la malaltia també es transmet entre les persones, fet que multiplica les capacitats de contagi.

Quan es va detectar?

El brot es va registrar a la ciutat de Wuhan, capital de la província de Hubei. Es creu que la infecció prové del contacte amb animals vius al mercat de marisc de Huanan. A la Xina és habitual que el peix i el marisc estiguin vius en peixeres als mercats o supermercats fins que el consumidor els compra. La majoria dels afectats treballaven en aquest mercat, que ha sigut clausurat per evitar més contagis. La zona està en quarantena.

A principis de gener científics xinesos van identificar la soca del virus –que van batejar com a 2019-nCoV–, com un nou coronavirus, una família de patògens a la qual pertanyen virus responsables de malalties lleus com el refredat o molt més letals com la SARS. Precisament una epidèmia de SARS, que tenia com a focus també la Xina, es va cobrar més de 800 vides a tot el món entre el 2002 i el 2003.

Quantes persones estan contagiades?

La xifra total de contagis confirmats per les autoritats és de 308 persones. La immensa majoria d'aquests casos, 270, han sigut registrats a la ciutat de Wuhan. I d'aquests, 218 estan hospitalitzats en aïllament i rebent tractament mèdic: 51 estan en estat greu i 9 en estat crític. De la mateixa manera, les quatre morts registrades per la malaltia també han tingut lloc a Wuhan. Les autoritats també han informat que 25 persones que havien sigut infectades per la malaltia l'han superada i ja han estat donades d'alta.

Pel que fa al perfil d'aquests contagiats, són dones i homes de diverses edats, d'entre 25 i 89 anys. Tots ells havien mostrat els símptomes descrits per a la pneumònia de Wuhan: febre alta i fatiga, tos seca i dificultats per respirar.

On ha arribat el virus?

Aquesta pneumònia també ha arribat a altres indrets del gegant asiàtic. A Pequín, per exemple, se n'han detectat almenys cinc casos, i a la localitat de Shenzhen, a tocar de la frontera amb Hong Kong, se n'ha localitzat un altre més. A la província de Canton, 14.

A més a més ja ha traspassat fronteres. Fins ara n'hi ha dos casos a Tailàndia, un al Japó i un a Corea del Sud. De moment l'OMS no creu que calgui l'aplicació de restriccions de viatge a Wuhan ni a la Xina, encara que ha proposat mesures de prevenció als hospitals de tot el món per aquest nou coronavirus.

Molts aeroports internacionals han incrementat les mesures de control, especialment en els vols provinents de la Xina i de països de la regió. Austràlia i els Estats Units, per exemple, fan controls mèdics a tots els passatgers que utilitzen aquests vols. Els aeroports de Tailàndia, Malàisia i Corea del Sud ja ho havien fet anteriorment.

Hi ha mesures de prevenció?

Entre els consells divulgats pels mitjans estatals xinesos i l'Organització Mundial de la Salut hi ha l'ús de màscares, la utilització de mocadors per tapar-se el nas i la boca quan es tus o s'esternuda, rentar-se les mans de manera freqüent, evitar les aglomeracions i acudir a el metge tan aviat s'identifiquin els símptomes.

Amaga informació la Xina?

Els últim dies han crescut les veus que apunten que Pequín està amagant informació per minimitzar les conseqüències del brot, tot i que el govern xinès reitera que és transparent amb la informació.

Alguns experts, però, creuen que el nombre d’infectats és més elevat. El científic Neil Ferguson, en declaracions a la BBC, sosté que els afectats poden ser prop de 1.700. Les seves conclusions són fruit de la recerca duta a terme pel Centre MRC per a l'Anàlisi Global de Malalties Infeccioses de l'Imperial College de Londres.

El risc de les vacances

Les vacances de l'Any Nou Xinès, que comencen la setmana vinent, es poden convertir en un autèntic risc d'expansió de la malaltia. S'esperen uns 3.000 milions de desplaçaments i es calcula que uns 440 milions de xinesos viatjaran per complir amb la tradició de reunir-se amb la família.

stats