Internacional 30/08/2019

Tretze pasteres amb 600 persones arriben en un dia a l'illa de Lesbos

L'illa grega viu aquest estiu un repunt d'arribades tot i l'acord de la Unió Europea amb Turquia

Ara
2 min
Creuant des de Turquia a Lesbos, a uns 5 quilòmetres al sud de la capital de l'illa, Mytelene, Grècia.

BarcelonaSón xifres de rècord. Més de 600 persones migrades van arribar dijous a l'illa grega de Lesbos, una de les arribades més massives en un sol dia des que va esclatar la crisi de refugiats el 2015. Els migrants anaven a bord de 13 pasteres diferents que van sortir des de la costa turca i van aconseguir creuar el mar Egeu. La majoria d'aquestes persones van arribar a la platja de Skala Sikaminea, al nord de l'illa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'illa grega, que es va convertir en el punt més calent de les arribades de migrants a Europa el 2015 i el 2016, havia vist com el nombre de pasteres que es dirigien a la seva costa havia disminuït en els últims anys pel tractat que va signar la Unió Europea amb Turquia per bloquejar aquestes persones, moltes de les quals són refugiats que fugen de la guerra de Síria o de l'Afganistan. Aquest mes d'agost, però, hi ha hagut un repunt: les arribades han sigut tres vegades superiors a les que hi va haver l'any passat en el mateix període. A més, per primera vegada des del 2016, s'ha tornat a superar el nombre de 20.000 refugiats i migrants.

S'ha de tenir en compte que és a l'estiu, quan les condicions meteorològiques i l'estat del mar milloren, quan el nombre de sortides de pasteres es multiplica.

Condicions precàries

Davant aquesta situació, el ministeri d'Afers Marítims ha convocat per a aquest divendres una reunió extraordinària per analitzar la crescuda.

Mentrestant, la situació a l'illa continua sent crítica. Des de fa anys desenes de milers de migrants i refugiats malviuen en centres superpoblats sense saber quin serà el seu futur. Molts d'ells demanen arribar a altres països europeus, com Alemanya i Suècia, on establir-se i començar una nova vida. Però les respostes polítiques no arriben i les seves vides continuen aturades. Les condicions als centres no són bones. Hi ha una dada significativa: la majoria d'aquests edificis alberguen més de 20.000 persones, però tenen capacitat per a 6.000.

El nou govern grec, que es preveu que tingui una política més dura contra la immigració, ha promès descongestionar les illes a través de l'acceleració de l'examen de demanda d'asil i de les devolucions a Turquia de les persones la demanda de les quals sigui rebutjada.

Crida a la Unió Europea

El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, ho va recordar dijous en una visita a Berlín, on es va reunir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. Mitsotakis va assegurar que Grècia farà el que sigui necessari per accelerar els retorns a Turquia i al mateix temps millorar les condicions de vida dels refugiats en aquest país.

Els dos mandataris van insistir en la necessitat de formular una política europea unificada d'asil perquè la càrrega d'arribada de persones pel mar no l'hagin de suportar només els països mediterranis, sinó que sigui compartida per tots els membres de la Unió Europea.

stats